Pećinci: Podrška roditeljima u odgajanju dece

Predškolska ustanova „Vlada Obradović Kameni“ iz Pećinaca i ove školske godine nastavlja sa realizacijom interaktivnih radionica sa ciljem podrške roditeljima sa teritorije pećinačke opštine u odgajanju i vaspitavanju dece. Drugi ciklus programa „Podrška ne perfekcija“, koji realizuje pećinačka Predškolska ustanova u saradnji sa Fondacijom Novak Đoković, počinje naredne sedmice, a juče je održan prvi opšti roditeljski sastanak, tokom kojeg su roditelji bili u prilici da se bliže upoznaju sa predavačima, ali i samim programom.

Ispred Fondacije Novak Đoković Bojana Rangelov je istakla značaj pilot projekta koji je realizovan prošle školske godine, dobre saradnje sa pećinačkom predškolskom ustanovom i pozitivnih rezultata, koji su doveli do realizacije drugog ciklusa u Pećincima i pružanja prilike još većem broju roditelja da se priključe programu.

„S obzirom da je prvi ciklus bio pilot projekat, tokom kojeg smo osluškivali roditelje, primedbe i sugestije facilitatora i vaspitača, u drugi ciklus smo uveli neke novine sa ciljem da se svi osećaju prijatnije. Želimo posebno da voditelji radionica osluškuju sebe, da se ne drže strogo programa, a da nakon desete završne radionice svi izvučemo maksimum i osnažimo roditelje za odgajanje i vaspitavanje svoje dece“, istakla je Rangelov.

Program podrške je predviđen za roditelje/staratelje dece uzrasta do šest godina, a zamišljen je kao interaktivne i dinamične radionice tokom kojih će učesnici biti u prilici da dobiju praktične savete stručnjaka o znanju i veštinama koje su potrebne za rešavanje konkretnih, svakodnevnih izazova, a sve u cilju kvalitetnijeg razvoja deteta i njegovog mozga.

Tokom 10 dvosatnih radionica sa roditeljima će raditi stručnjaci, a jedan od njih je i Danijela Glušac, psiholog u PU “Vlada Obradović Kameni”, koja je rekla da se raduje novom ciklusu programa.

“Pored edukativnog sadržaja, ovim programom se nudi i prilika za povezivanje roditelja i međusobno upoznavanje, jer ideja je da roditelji jedni u drugima nađu podršku i da razmenjuju iskustva” – rekla je Glušac i dodala da ukoliko roditelji žele da pohađaju radionice, a nemaju kome da ostave decu na čuvanje, mogu ih dovesti u pećinački vrtić gde će ih naredna dva sata, koliko traje radionica, pričuvati obučeni vaspitači.

Voditelji (facilitatori) ovogodišnjih radionica programa “Podrška ne perfekcija” prošli su dodatnu obuku, a pored Danijele Glušac, sa roditeljima će raditi i Valentina Šljukić pedagog u PU “Vlada Obradović Kameni”, Anita Jovanović doktor pećinačkog Doma zdravlja i Biljana Jovičić direktorka pećinačkog Centra za socijalni rad.

Izvor: pecinci.org

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*