Pčelari se nadaju hladnoj zimi, bez temperaturnih oscilacija

Pčelinja društva su već u fazi zimskog mirovanja jer su temperature ispod 10 stepeni. One su u zimskom klubetu i ne izlaze napolje, osim kada ima sunčanih perioda, pa one nešto hrabije napuštaju društvo. Ova zima nije počela baš najbolje što se vremena tiče , kažu pčelari i očekuju hladnu zimu bez većih osicilacija temperature i smene hladnih i toplih dana.

Stanimir Javorac, pčelar iz Rume, ovih dana obilazi svoje košnice iako su pčele u fazi mirovanja. Pčelinja društva moraju biti dobro  spremljena za zimski period,  jer od toga zavisi u kakvoj kondiciji će izaći iz zime. Tokom zimskog perioda, radova u pčelinjaku nema. Može se desiti neko dodatno utopljavanje pčela u januaru, ili početkom februara kada matica počne da leže, jer je tada klube razuđeno i može doći do izmrzavanja.

Pčelari se uvek plaše zime, jer smena toplih i hladnih perioda loše utiče na pčelinja društva. Najbolje je, kažu pčelari, duga i hladna zima bez oscilacija u temperaturama, a najgore za pčelinja društva je porast temperatura od nekoliko dana tokom zime, pa onda ponovo zahlađenje. U takvim situacijama pčelinja društva iz zimskog perioda izlaze u lošoj kondiciji, a primetni su i veliki gubici pčela.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*