Ове године одлична испаша багремовог меда у Срему

Пчеларство је последњих година у експанзији, а на тржишту је све више квалитетног меда. На срећу пчелари кажу да имају и разрађено тржиште што им даје могућност да од те производње и добро зараде. И даље је најскупљи багремов мед који се креће од 1200 до 1400 динара, а ове године багремова паша посебно на Фрушкој гори је била добра, тако да ће багремовог меда бити довољно, а очекивања су да ће тако бити и са либвадским липовим и медом од уљане репице који је све траженији.

 

Јованка Роквић из Темерина бави се пчеларством последних пет година. Тренутно каже има 50 кошница од којих је 30 активно и додаје да због места на којима им се налазе кошнице и ове године рачуна на квалитетан мед.

Багремов мед је и даље најскупљи. Продаје се од 1200 до 1400 динара, а Јованка каже да је багремова паша била добра те да ће багремовог меда бити довољно. Исто очекује и код осталих врста меда.

Јованка додаје да је укус и квалитет најважнији, што потрошачи веома добро препознају. Роквићи као и већина пчелара своје проиводе највише продају на кућном прагу, а редовно псећују и Ноћне базаре где долазе до нових потрошача.

Најављују и производњу прополиса, али и осталих пчелињих производа, што ће им свакако обезбедити додатну зараду.

Златко Марковиновић