Otvorena biračka mesta za redovne parlamentarne, pokrajinske i lokalne izbore

U Srbiji su jutros u sedam časova otvorena biračka mesta za redovne parlamentarne, pokrajinske i lokalne izbore, koja će biti zatvorena u 20 časova, do kada traje i izborna tišina. Pravo glasa ima 6.584.376 birača, koji mogu da glasaju na 8.385 biračkih mesta i opredeljuju se između ukupno 21 stranke, koalicije ili liste, kojima je za ulazak u parlament potrebno da pređu cenzus od tri odsto.

Pokrajinski parlament ima 120 poslanika kojima mandat traje četiri godine. Glasa se na 1.781 biračkom mestu. Pravo glasa na pokrajinskim izborima ima 1.696.279 birača, dok će se štampati i rezervni broj glasačkih listića u iznosu od 0,3 odsto od utvrđenog broja, odnosno 5.089.glasački listić na pokrajinskim izborima biće svetloplave boje, a kontrolni list bež boje. Cenzus za ulazak u pokrajinski parlament je tri odsto, a kao i na republičkim izborima i na ovim za manjinske liste važi prirodni prag.
U Srbiji se održavaju redovni izbori za odbornike opštinskih skupština, izuzev u opštinama u kojima odbornicima nije istekao mandat, kao i u svih 17 beogradskih opština. Odluka o raspisivanju izbora za odbornike skupšina gradova i skupština opština u Srbiji ne odnosi se na opštine u kojima su održani vanredni izbori. To su skupštine grada Zaječara, Bora i Beograda i skupštine opština Kosjerić, Lučani, Negotin, Aranđelovac, Majdanpek, Mionica, Preševo, Medveđa, Kula, Doljevac, Kladovo i Smederevska Palanka u kojima su održani vanredni izbori od 2017. do 2019. godine.

Sva birališta u Sremu otvorena su jutros na vreme, u 7 časova. U Sremu birači mogu da glasaju na 272 biračka mesta ukupno, od kojih je 36 biračkih mesta u Inđiji, 14 biračkih mesta u Irigu, 30 biračkih mesta u Pećincima, 43 biračka mesta u Rumi, 57 biračkih mesta u Sremskoj Mitrovici, 53 biračka mesta u Staroj Pazovi i 39 biračkih mesta u Šidu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*