Откривена биста Петра Великог у Сремским Карловцима

Данас је у Сремским Карловцима откривена спомен-биста Петра I Алексејевича Романова – Петра Великог (1672–1725), не само највећег и најпросвећенијег владара у вековној историји Русије, већ и једног од најзначајнијих државника и реформатора 18. века.

„Захваљујући њему, Русија се убрзано модернизовала и јачала и постала је заштитник словенских и српских интереса кроз историју. Свој рефоматорски дух и идеју образовања и очувања сопственог идентитета Петар Велики је ширио ка свим крајевима у којима су живели православци. Тако је, управо његовим указом, овде у Сремским Карловцима и отворена прва српска школа, која ће уз Богословију, како је то рекао Милош Црњански, бити цео наш национ“, изјавио је председник Покрајинске владе Игор Мировић.

Према његовим речима, у њима је стварана, и створена је, нова национална елита која ће имати одлучујућу улогу у борби за ослобођење и уједињење.

„Србија је и данас земља у којој је образовање један од приоритета, земља која реформише све сфере друштвеног живота, прилагођавајући их будућности и генерацијама које долазе. Србија, која се доследном националном политиком, упркос свим притисцима, не одриче својих традиционалних пријатеља“, истакао је председник Мировић.

Како је навео, Нови Сад, који је замало постао боравиште Лава Николајевича Толстоја, или Сремски Kарловци, који су накратко били уточиште генерала Врангела, сведоче о непрекинутој нити заједништва и солидарности између српског и руског народа.

„Сетимо се на тренутак и цара Николаја Романова, који Србију није оставио саму и који је на крају и страдао са својом породицом јер није могао дозволити да Србија 1914. године нестане. Откривањем овог споменика желимо да покажемо да и данас вреднујемо историјске везе између два народа, једнако важне као и везе које данас негујемо“, изјавио је председник Покрајинске владе.

„Као саставни и неодвојиви део српске историје и културе, руски цар Петар Велики заслужио је да се налази овде, међу нама и са нама“, изјавио је председник Општине Сремски Карловци Александар Стојкечић.

„Много је датума у српској и руској историји који заслужују дивљење, поштовање и захвалност. Много је и припадника руског народа који су оставили снажан печат у нашем народу. Цар Петар Велики био је велики не само за Руски народ већ и за целокупан српски народ, и зато никада не смемо прекинуту тај низ“ казао је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Владимир Толстој, саветник за културу председника Руске Федерације, казао је да је Петар Велики симбол моћи, развоја и енергије те је данашњи дан веома значајан и изразио захвалност у име целог Руског народа.

Јевгениј Баранов, директор Руског дома у Београду, вечерас је у Карловачкој гиманзији отворио изложбу “Српско-руски односи у доба Петра Великог”.

Извор/ Фото/ Покрајинска влада