Основна школа „Маршал Тито“ у Падини негује словачки језик и традицију

Школство у Падини је током свог развоја било обележено друштвеном и политичком ситуацијом, али су учитељи увек били носиоци културне делатности.

После Другог светског рата основани су читалачки клубови, организовани курсеви за неписмене, предавања о здравству и пољопривреди.

Осмогодишња обука се одвијала постепено. Школске 1950/51 године отвара се шест година школовања, 1952/53 седам  и школске 1954/55 године отворена је и осма година. По завршетку осмог разреда ученици су полагали малу матуру.

Постепено се повећавао број ученика и почео је да се јавља акутни недостатак школских просторија. Падињани су одлучили да на месту где је била стара школа саграде нову, централну школу. Изградња је почела 1964. године, а 13. новембра 1966. године свечано је отворена нова школска зграда.

Одлуком Кабинета председника Републике од 11. јуна 1969. године школа са словачким наставним језиком добила је назив Основна школа Маршала Тита у Падини.

-Наша школа тада је бројала скоро 1200 ученика и била је једна од већих у којој се , са радошћу, примао велики број ученика. Временом се та ситуација променила. Број ученика и одељења се смањио, и сада је ситуација таква да имамо 17 одељења редовне наставе. У петом разреду имамо три одељења а у осталим по два- објашњава директорица школе Марија Галасова и додаје:

-За нашу школу је типично да се настава одвија само на словачком језику. Имамо проблем са наставним кадром за одређене предмете као што су физика и математика. Ипак, данас имамо око 400 ученика а у одељењима првог разреда 48, 58 запослених а 35 је у настави- наставно особље. Школа носи назив Маршал Тито јер је то део наше прошлости која је део нас. Тај назив је остао јер, за сада, нема разлога да се то промени- истиче Галасова.