„OSI – Ko Si?“ – Mentalna snaga je ključ

Udruženje građana „Uzdravlje i svakom dobro“ u okviru projekta „OSI – Ko si?“, koji je podržan od strane Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, organizovalo je završnu konferenciju tog projekta, a tom prilikom nekoliko gostiju govorilo je o svom životu, poslu, iskustvima i savetima koje su imali za okupljene građane.

Mitar Palikuća, reprezentativac Srbije i jedan od najuspešnijih paraolimpijaca stonotenisera, govorio je o svom životu i prevazilaženju prepreka sa kojima se sreće svakog dana.

Veoma mlad je završio u kolicima, radio je u vojsci i na jednom od radnih zadataka doživeo je tešku saboraćajnu nesreću, nakon koje više nije mogao da hoda. Pored rada u vojsci, mitar je voleo sport, bio je uspešan fudbaler, i upravo ta ljubav prema sportu, nije dozvolila da ga nesreća deprimira i veže za kuću. Pronašao je sport u kome je mogao da učestvuje, napreduje i sada već niže medalje sa evropskih i svetskih takmičenja.

„Mentalna snaga je ključ! Važno je da čovek psihički ostane stabilan nakon bilo koje nesreće koja ga zadesi, jer ipak je čitav život borba. Naravno, mnogo je uspona i padavo, nekih nepredviđenih događaja koji poremete planove ili potpuno preokrenu život, ali iz svega treba izvući nauk i okrenuti stvari u svoju korist. Mene je vodila želja za borbom, za dokazivanjem pred samim sobom, dokazivanjem da mogu da uradim nešto što nije baš lako, da sam ravnopravan sa ostalima. Moja snaga je u tome što želim da živim normalno“ – kaže Palikuća.

Mitar se nada će njegovi i uspesi njegovih kolega uticati na poboljšanje položaja osoba sa invaliditetom. Navodi da na njih ne treba gledati sa podozrenjem, jer su svi jaki i svi mogu mnogo toga, ali da nikako ne treba da se zanemaruje ni jedna društvena grupa. Takođe veruje da će sitni koraci napredovanja Srbije u tom pogledu, postati krupniji upravo pomenutim uspehom sportista sa invaliditetom, te da će boljitak biti primetniji.

Ipak postoje i prepreke sa kojima se susreće svakodnevno u različitim oblicima, Mitar kaže da ih prevazilazi tolerancijom.

„Trudim se da me ne poremeti kada primetim neku prepreku. One koje se nađu pred nama, deo su svakodnevnice i to se dešava svima, zbog toga na život gledam kao na takmičenje sa samim sobom. U svemu što radim borim se da postignem uspehe za koje sam nekada mislio da su nemogući. Takav slučaj je i u sporu. Veliku podršku imam u porodici, bitno je da imate nekoga uz sebe. Ja imam i porodicu i sve ljude koje poznajem, moje prijatelje. Svi oni su deo mog uspeha. Ono što je jako važno jeste da ne dozvolimo da postoji praznina u životu, tačnije da se uvek sremi ka nečemu. Ništa nije lako, ali život je borba“ – zaključuje Palikuća.

Srpski reprezentativac, poentirao je svoje izlaganje time što je objasnio da kada se dođe do dna, svi putevi vode ka vrhu, ali da je potrebno podići glavu i pronaći te puteve. Ali ono što je najvažnije jeste strpljenje koje moramo negovati kako bi smo porušili sve barijere i prepreke.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*