Opština Pećinci bez morbila

Dok se epidemija morbila (malih boginja) širi Srbijom u Domu zdravlja „Dr Dragan Funduk“ u Pećincima još uvek nema zabeleženih slučajeva obolevanja od ove bolesti na teritoriji pećinačke opštine, a situacija se prati svakodnevno.

Direktorka pećinačkog Doma zdravlja Dubravka Cvetković Mićić kao glavni razlog što u opštini Pećinci nema obolelih vidi izuzetno dobar obuhvat u vakcinisanju dece.

„Kod nas je vakcinacijom obuhvaćeno 98 odsto dece sa teritorije pećinačke opštine i zahvaljujući ovako dobrom preventivnom delovanju još uvek nemamo zabeleženih slučajeva zaraze morbilama. Vodimo urednu evidenciju, razgovaramo sa roditeljima i ukazujemo na neophodnost vakcinacije, tako da u ovom trenutku imamo ukupno 10 nevakcinisane dece u celoj opštini. Ovakav pristup očigledno daje rezultate i zato smo za razliku od nekih drugih sredina u Srbiji pošteđeni epidemije“, rekla nam je Dubravka Cvetković Mićić i dodala da se izveštaji o epidemiološkoj situaciji u opštini Pećinci svakodnevno dostavljaju Zavodu za javno zdravlje u Sremskoj Mitrovici, a da su svi slučajevi u kojima su roditelji odbili da vakcinišu decu, što je zakonska obaveza, evidentirani i prijavljeni sanitarnoj inspekciji.

Izvor: pecinci.org

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*