Opština Irig nastavlja podsticanje razvoja stočarstva na svojoj teritoriji

Predsednik Opštine Irig Stevan Kazimirović, potpisao je ugovore o dodeli kvalitetne ženske teladi “simentalske“ rase sa 44 poljoprivredna proizvođača, vlasnika poljoprivrednih gazdinstava sa teritorije iriške opštine.
Ovo je nastavak projekta započetog 2012. godine čiji je cilj razvoj stočarstva u, a partneri na projektu su Ministarstvo poljoprivrede i Opština Irig.

“Na konkursu koji je opština raspisala 2012. godine dodeljeno je 250 kvalitetnih priplodnih junica. Od tog broja, 23 grla su zbog neplodnosti iz statusa “reproduktivno grlo“ prevedena u status “tovno grlo“, dok se za dva grla vodi odgovarajući postupak pred nadležnim organima zbog neispunjavanja obaveza iz ugovora od strane vlasnika. Od tog početnog broja od 225 grla, njihovom reprodukcijom se za ovih nekoliko godina došlo do broja od blizu 1.000 kvalitetnih grla, čime je ne samo znatno povećan broj, nego je i bitno popravljen rasni sastav i kvalitet grla. Time smo stočarstvo i poljoprivredu uopšte u našoj opštini podigli na mnogo viši nivo, ali i omogućili razvoj brojnih poljoprivrednih gazdinstava. Želim da istaknem ozbiljan pristup i kvalitetan rad komisije za dodelu grla po ovom konkursu, i želim vlasnicima ova 44 grla da se taj broj za nekoliko godina utrostruči“, istakao je Kazimirović.

Poljoprvrednike je pozdravio i Fedor Pušić, direktor Agencije za ruralni razvoj Opštine Irig, istakavši čiljenicu da je 92 % potpisnika ugovora ispunilo svoju obavezu da ustupi novorođeno žensko tele za dalju podelu. On je poljoprivrednicima poželeo uspešnu i rodnu godinu i još puno kvalitetnih grla stoke u štalama.

 

Izvor: irig.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*