Održano savetovanje u Poljoprivrednoj stanici u Rumi: Srem pogodan za gajenje jagoda

Kako i da li u regionu Srema treba gajiti jagodu, pitanja na koja su odgovore dobili svi oni koji su prisustvovali savetovanju u Poljoprivrednoj stanici u Rumi. Srem je veoma pogodno područje za uzgoj jagode, ali se moraju striktno poštovati agrotehničke mere, a veoma važno je odabrati i odgovarajuću parcelu ѕa podizanje zasada tog voća.

„Srem je pogodno područje za proizvodnju jagode sagledavajući agro ekološke uslove. Jedino zemljišta u nekim lokalitetima imaju povišenu ph vrednost i za to je potrebno dati određeni program đubriva koji su fiziološki kisele reakcije i koje mogu da utiču na snižavanje ph vrednosti na optimalni nivo koji se kreće između šest i sedam, rekla je Jelena Milivojević sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu.

Ona je takođe dodala i to da su primarni uslovi da se uradi analiza i mehaničkog i hemijskog sastava zemljišta i da se na osnovu toga uradi meljorativna popravka plodnosti ukoliko postoji potreba da se poveća sadržaj humusa, lako pristupačnog fosfora i kalijuma. Tek nakon toga se pristupa podizanju zasada.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*