Од понедељка поношење предлога за партиципативно буџетирање у Руми

Општина Рума креће у осми циклус партиципативног буџетирања, процеса који подразумева укључивање грађана у креирање дела буџета за наредну годину кроз предлагање пројеката који би могли бити реализовани у наредној години.

„Грађани добро знају, тај  наш процес траје већ осам година за редом. Могу да предложе неограничен број идеја. То су неки микро пројекти који решавају неки проблем у неком селу или насељу наше општине“, рекла је Јасмина Стојанац Зорић, шеф Одељења за локални економски развој Општине Рума.

Оно што је важно јесте да ти пројекти буду у интересу што шире заједнице  и да буду у надлежности локалне самоуправе.

„Ове године акценат ће бити стављен на електронско предлагање пројеката, а пројектне идеје ће се слати на добро познати мејл:participativno@ruma.rs Упитник за прикупљање пројектних идеја се може преузети на Званичној презентацији Општине Рума www.ruma.rs (од 19. септембра) и у две зграде Општинске управе у Руми (Главна 107 и Орловићева 5), као и у свим сеоским месним канцеларијама, где ће у поменутом периоду бити постављене и гласачке кутије у које грађани могу убацити предлоге. Предлагање пројеката почиње у понедељак 19. септембра и трајаће до среде, 28. септембра 2022 године“, рекла је Стојанац Зорић. 

До сада је кроз седам циклуса „Партиципативног буџетирања“ у општински буџет уврштено 29 различитих пројектних идеја које су реализоване на више локација широм румске општине, а за ту намену издвојено је скоро 140 милиона динара.