OBRAZOVANJE ZA 21. VEK: Zmajeva škola ove godine bila učesnik u međunarodnom projektu

Tokom drugog polugodišta prethodne školske godine učenici Osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj” iz Sremske Mitrovice su realizovali međunarodni eTwinning projekat “Are we mobile phone addicts?” čiji je autor i koordinator bila nastavnica fizike Branislava Blajvaz.

U projektu je učestvovalo 47 učenika sedmog i osmog razreda Zmajeve škole, učenici iz Bačke Palanke, Rume, Beograda, Kovačice ali i učenici iz Turske, Ukrajine I Rumunije.

Kako navode u Zmajevoj školi, mobilni telefon je sastavni deo svakodnevnice učenika, a da oni pri tome ne znaju nešto više o ovom gedžetu. Zato je on bio idealna osnova za širenje istraživanja u više pravaca. Učenici su se kroz projekat upoznali sa nastankom elektromagnetnog zračenja, elektromagnetnim spektrom, načinom funkcionisanja i delovima mobilnog telefona, istraživali su delovanje elektromagnetnog zračenja za živi organizam, merili snagu signala emitovanog od strane digitalnih uređaja pomoću aplikacije ElectroSmart i na taj način se upoznali sa svojom ekspozicijom u blizini emitera radio talasa.

U okviru projekta, jedan školski dan Zmajevci su se odrekli mobilnog telefona, u čemu su bili podržani od strane direktora škole Zorana Đurića i jednog dela nastavnika. Pre i posle dana provedenog bez mobilnog telefona učenici su popunili online ankete, na osnovu kojih su osvestili svoju zavisnost od istog. Ovo je bio dobar povod za istraživanje nomofobije i telenofobije, dve nove zavisnosti od kojih zvanično boluje više od 76 odsto mladih ispod 24 godine.

Tokom realizacije projekta učenici su stekli i niz neformalnih znanja istražujući statističke podatke o broju korisnika mobilne telefonije širom sveta i FunFacts o mobilnim telefonima, kao korišćenju IKT aplikacija kao što su Padlet i ThingLink.

Nakon vremena provedenog u istraživanju, učenici su se okupili i razmenili informacije i iskustva do kojih su došli organizujući mini debatu-diskusiju na temu “Are we mobile addicts?” Na kraju diskusije su svi jednoglasno zaključili da je mobilni telefon postao čovekov najbolji prijatelj i da je naša zavisnost od ovog gedžeta sve veća.


Projekat „Obrazovanje za 21. vek – Savremena tehnologija u nastavi“ finansijski je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*