OBRAZOVANJE ZA 21. VEK – Učenje na daljinu

Obrazovanje je proces koji traje tokom celoga života. Ono je isto tako i preduslov za opstanak u modernom društvu. Sa druge strane, to moderno društvo se velikom brzinom razvija i pritiska pojedinca da se konstantno i ubrzano usavršava. Nekada je tempo toliko brz da pojedinac prosto ne može da savlada gust raspored koji mu se nameće ili jednostavno fizički ne može da postigne da završi svakodnevne obaveze i uz to se posveti obrazovanju. Tu u pomoć priskače nauka i tehnologija.

Upravo iz potrebe da se isprati dinamika modernog života, nastalo je takozvano „učenje na daljinu“. Prema definiciji Američke asocijacije učenja na daljinu, ovaj pojam bi se definisao kao „Dostizanje znanja i veština
kroz dostavljene informacije i uputstva, primenom različitih tehnologija i ostalih formi učenja na daljinu „. Dakle, učenje na daljinu je proces koji ne podrazumeva prisutnost učenika u obrazovnoj instituciji ili fizičku prisutnost nastavnika.

Ovakav oblik nastave naišao je na brojne pristalice među roditeljima, studentima ali i mladim ljudima na početku karijere kojima je potrebno dodatno usavršavanje da bi napredovali. Posebno se primenjuje u Americi ali i u brojnim evropskim zemljama, koje pokušavaju da mlade ljude rasterete od putovanja i izlaganja dodatnim troškovima obrazovanja. U razvijenijim sistemima obrazovanja ovakav pristup nastavi je praksa u redovnom obrazovanju, dok kod nas u zemlji to još uvek nije slučaj.

U Srbiji se većinom učenje na daljinu primenjuje kao dodatak redovnoj nastavi. Tako se na primer pohađaju kursevi stranog jezika, informatički kursevi i drugi. S tim u vezi, naravno, postoje akreditovane škole koje svojim polaznicima daju mogućnost školovanja i usavrršavanja na daljinu. Takva je na primer ITAcademy .Osim toga ovaj vid učenja našao je pristalice i kod mladih koji se nakon zavšenih fakulteta ili srednjih škola dalje usavršavaju sa ciljem pronalaska boljeg zaposlenja.

Nastava na daljinu funkcioniše tako da je možete pratiti od kuće ili bilo kog drugog mesta gde imate pristup kompjuteru i internetu. Ali ako mislite da ona podrazumeva samo slušanje predavanja, grešite. Kvalitetna nastava na daljinu podrazumeva da reagujete na pitanja profesora, da slušate, čitate i rešavate zadatke. Pošto nastava može biti individualna imate punu pažnju nastavnika pa su rezultati zajedničkog rada više nego zadovoljavajući. Sa nastavnikom razgovarate u realnom vremenu, a isto tako, mimo predavanja zakazujete konsultacije ili neki vid dodatne nastave. Vaše znanje se i na ovakvim časovima proverava a nakon položenih ispita, većina škola daje priznate sertifikate.

Dakle, bez obzira kojoj starosnoj dobi pripadate, bez obzira na to gde se nalazite ili kakvo predznanje posedujete, tehnologija je omogućila da znanje postane dostupno a usavršavanje stvar ličnog izbora.

Projekat “Obrazovanje za 21. vek – Savremena tehnologija u nastavi” finansijski je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*