OBRAZOVANJE ZA 21.VEK – Od 2020. godine roboti i dronovi u školama

U 2020. godini, kao pomoć nastavnicima informatike u učionice ulaze mali roboti. Ministar prosvete, Mladen Šarčević najavio je da će naredne godine sve škole u Srbiji biti opremljene robotima i određenim brojem dronova, koji će učenicima koristiti za programiranje, sticanje znanja i učenje kroz igru.

Kako smo već bili u prilici da se uverimo, proces digitalizacije je neizbežan, zato je neophodno decu uputiti u moderne digitalne tokove i osposobiti ih da uspešno koriste tekovine modernog doba koje će im olakšati obrazovanje a kasnije i poslovanje u različitim poslovnim sferama.

Najavljene robote već poseduje jedna četvrtina škola u Srbiji, ali to nije dovoljno. Zato resorno ministarstvo u saradnji sa Britanskim savetom nastoji da učenicima svih škola u Srbiji obezbedi po 5 robota ovog tipa. Britanski savet je tim povodom donirao četiri miliona funti, a sredstva će biti raspoređena u šest školskih uprava Srbije. Tokom iduće godine očekuje se i još jedna raspodela sredstava koja će omogućava da 70% škola u Srbiji bude opremljeno M-bot robotima.

Ove robote učenici će moći da programiraju da se kreću po pravoj liniji ili sličnoj putanji. To je zabavan način da se deca upute u programiranje i da shvate da to nije nešto apstraktno i nedostižno.

Što se tiče dronova, u drugim evropskim zemljama oni se već neko vreme koriste u nastavi. Cilj našeg Ministarstva prosvete je da se dronovi uključe u nastavu informatike širom zemlje. Kako iz ministarstva najavljuju, postoje već planovi kako da se oprema finansira, a spremni su da i za ovu novinu traže donatore kao i u slučaju robotića.

Ministarstvo prosvete prepoznaje potrebu da se u modernizaciji nastave sustignu tokovi drugih evropskih zemalja, pa zato najavljuju ulaganje kako napora tako i sredstava da iz srpskih klupa izađu najbolji mladi stručnjaci koji će dominirati u svetu moderne tehnologije.


Projekat “Obrazovanje za 21. vek – Savremena tehnologija u nastavi” finansijski je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*