OBRAZOVANJE ZA 21.VEK – Evropski eTwinning projekat

Evropski eTwining portal je osmišljen tako da povezuje zaposlene u školskim ustanovama širom Evrope. Njegov cilj je da nastavno osoblje sarađuje i zajednički osmišljava i realizuje projekte, razmenjuju ideje i povezuju učenike bez obzira na prostornu udaljenost. Naravno, ovakva saradnja ne bi bila moguća bez upotrebe savremenih informaciono-komunikacionih tehnologija.

Ovaj portal je namenjen svim zaposlenima u obrazovnim ustanovama, što pored nastavnika uključuje i bibliotekare, pedagoge, psihologe. Da bi postali deo eTweening zajednice, dovoljno je samo da se registruju na portalu. To je momenat kada se otvaraju novi vidici u nastavi. Nastavnici i drugi zaposleni u školi sa kolegama širom Evrope mogu da razmenjuju ideje, iskustva i savete. Osim toga, organizovane su i obuke kako bi se razvijale IKT veštine nastavnika i učenika.

Ove godine zaživeo je eTweening projekat pod nazivom „The European Chain Reaction 2019“ . Reč je o naučno-umetničkom projektu za osnovne škole, koje žele da kreiraju i postave film „Rube Goldberg/ Robert Storm Petersen-like „lančanu reakciju. Projekat je osmišljen kao takmičenje, a najuspešnija škola osvaja trofej. Kreatori projekta su nastavnici iz Velike Britanije i Belgije, a sarađuje na njemu 18 partnera iz 18 različitih zemalja.

Već četvrtu godinu za redom, OŠ „Zmaj Jova Jovanović“ iz Rume učestvuje u eTweening projektima i ostvaruje zapažene rezultate. I ove godine, uzela je učešće u projektu. Kao partnera ovog projekta škola je odabrala nastavnicu informatike Natašu Majstorović, a na projektu rade učenici 6. i 8. razreda.

Kako iz ove škole navode, prvi korak projekta podrazumeva kreiranje lančane reakcije od strane učenika i kreiranje video zapisa o njoj. On se potom otprema na blog projekta. Zatim se sprovodi glasanje i obračunavaju rang liste. Nakon toga, učenici jedne škole snimaju video zapis za objavljivanje pobednika. Osnovnoj školi „Zmaj jova Jovanović“ poveren je upravo ovaj zadatak.

Završni korak je objavljivanje pobednika i uručenje priznanja koje sve škole učesnice sa nestrpljenjem priželjkuju.

Projekat “Obrazovanje za 21. vek – Savremena tehnologija u nastavi” finansijski je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*