(ВИДЕО) Обичај „Краљице“ отргнут од заборава

„Краљице“ представљају поворку лепо обучених и накићених девојака које својим песмама и игром доносе берићет и благостање домовима које посете, а о њима су синоћ говорили представници  АНИП-а „Бранко Радичевић“ и  Завичајног музеја у Руми у оквиру Румског културног лета.

 

 

„Као и већина обичаја који се везује за годишњи циклус празника, тако и овај обичај обредне поворке „Краљица“ има своје паганске, претхришћанске елементе који се јасно уочавају, а са друге стране дата му је хришћанска основа тако да је амбивалентан и та објашњења и хришћанско и претхришћанско се некако преклапају, а у суштини у томе је и чар и богатство наше народне традиције“, оценила је кустоскиња Завичајног музеја Рума Јелена Арсеновић.

 

Отргнут од заборава, стари обредни обичај „Краљице на јединствен начин кроз поворку девојака обучених у најлепше ношње се одржава у нашем граду, на други дан Духова, а све захваљујући ангажману Ансамбла народних игара и песама „Бранко Радичевић“ и уметничког руководиоца Петра Поповића који су оживели овај  обичај 2015 године. Циљ је био да се обичај врати у народ и да се преноси на млађе генерације.

 

„Краљице“ представљају поворку лепо обучених девојака у најлепше ношње. Закићене су  дукатима, подељене су међу собом по улогама. То су краљеви, краљице, горњи певачи, доњи певачи, барјактари и краљичица као централна  личност целе поворке. Оне проносе благослов који је свештеник дао. Први пут када крећу у поворку оне долазе прво у цркву, причешћују се, добијају благослов од свештеника и даље тај благослов проносе по заједници“, рекао је Поповић и додао да се том приликом певају најразноразније песме. Још код Вука се бележе 23 различите песме, за домаћина, за домаћицу, за неудато момче и девојче,  за девојчицу, за мало дете, ђаче и тако даље. Ми смо успели да реконструишемо нешто од песама по записима на које смо наишли“, рекао је Петар Поповић, уметнички руководилац АНИП „Бранко Радичевић“.

 

Краљице су готово увек су ишле на Духове и тада су их домаћини примали у своја дворишта где су после отпеваних песама добијале разне дарове. У неким крајевима ово је била прилика да „Краљице“ погледају где има који момак за женидбу а и да им ово буде својеврсна промоција.

Општина Рума је подржала пројекат „Краљице“ од самог почетка, његове почетне фазе, истраживања, сакупљања потребних информација до саме реализације.

 

Весна Самарџија

 

*Реализацију пројекта „Румска културна тура“ суфинансирала Општина Рума. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.