Obeleženo 20 godina od obaranja „nevidljivog“

BEL01-19990328-BELGRADE, YUGOSLAVIA: Yugoslav Army soldiers checking over the US Stealth bomber F117 A (Night Falcon), that crashed flate Saturday 27th March some 30 kilometres west of Belgrade. It is still unclear whether it was brought down by Serb fire or a technical fault. The pilot was recovered by a NATO search and rescue team and he is now back at the Aviano air base in Italy. EPA-PHOTO EPA/SASA MARICIC (YUGOSLAVIA OUT)

U atar sremskog sela Buđanovci 1999. godine, za vreme NATO bombordovanja Srbije, pao je američki lovac bombarder „F-117A“, takozvani „nevidljivi“, kojeg je oborila protivvazdušna odbrana Vojske Jugoslavije. Bilo je to najveće poniženje ratnog vazduhoplovstva SAD, i izazvalo je nevericu i šok u NATO, a posebno u Vašingtonu.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-major Petar Cvetković i komandant RV i PVO general-major Duško Žarković prisustvovali su obeležavanju 20. godišnjice od kada su pripadnici 250. raketne brigade Vojske Srbije za protivvazduhoplovna dejstva oborili američki avion F-117A, takozvani „nevidljivi“, i ušli u istoriju.

Prema rečima ministra odbrane, 250. raketna brigada, koja je ponos naše protivvazduhoplovne odbrane, pre 20 godina vratila je nadu svakom od nas.

Ministarstvo odbrane

– Oni su vratili nadu slobodnom svetu. Oni su pokazali da mali, slobodan narod može da se bori i da otpor nije uzaludan. Vojska Srbije je ponosna na sve pripadnike 250. raketne brigade. Beskrajno smo zahvalni i 3. raketnom divizionu PVO, ljudima koji su oborili „nevidljivog“, ono za šta su nam rekli da neće moći da bude oboreno, ono što se smatralo nepobedivim, rekao je ministar Vulin.

Ministar odbrane je podsetio da su pripadnici slavne raketne brigade pokazali da se za slobodu može i vredi boriti, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

– Ostavili su nam jedan važan nauk, da je za vojsku najvažnije da ima obuku, da se neprekidno priprema, da je opremljena najbolje što može, ali iznad svega da ima moral i da zna zašto se bori. Ovi ljudi su znali zašto se bore. Oni su se borili za svoju slobodnu Srbiju, za njeno pravo da odlučuje sama o sebi. Zato su bili nepobedivi, poručio je ministar Vulin, zahvalivši se u ime Ministarstva odbrane i svih građana Srbije.

Komandant 250. raketne brigade za PVD pukovnik Tiosav Janković poručio je da brigada danas obeležava vredan jubilej – 20 godina od postizanja najvećeg uspeha u istoriji te jedinice.

– Mi, današnji pripadnici brigade, čuvamo sjaj ovom uspehu, poštujemo naše saborce, naše prethodnike i učitelje, čuvamo našu tradiciju i sve ono što smo tada postigli ugrađujemo u obuku, održavanje i modernizaciju naše tehnike, u vaspitavanje mlađih oficira i podoficira, budućih generacija raketaša, a sve sa ciljem da budemo dostojni imena i tradicije naše jedinice, istakao je pukovnik Janković.

Prema rečima penzionisnog pukovnika Zoltana Danija, na današnji dan pre 20 godina borbena posluga 3. raketnog diviziona PVO, kojim je komandovao, oborila je F-117A „ponos NATO avijacije“.

– Mi smo svi ponosni na uspeh naše posade koja je bila veoma uvežbana, pripremljena, a tehnika je bila u potpunosti ispravna. Bili smo sigurni u sebe, vrlo motivisani i nismo se plašili da će nam se u toj situaciji bilo šta desiti. Naš moral je bio na visini. Potpuno smo bili sigurni da radimo pravu stvar. Zbog toga je zadatak uspešno izvršen u noći 27. marta, istakao je penzionisani pukovnik Dani.

Izvor: RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*