Obeležen početak radova u okviru projekta „Duboka prerada“ NIS-a vrednosti 300 miliona evra

Juče je svečano obeležen početak izgradnje postrojenja „Duboka prerada sa tehnologijom odloženog koksovanja“ u Rafineriji nafte Pančevo i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i generalni direktor “Gasprom njefta” Aleksandar Djukov pritisnuli su sat koji meri vreme do otvaranja ovog postrojenja.

Potpisivanju povelje i polaganju u kapsulu prisustvovali su predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ambasador Ruske Federacije Aleksandar Čepurin, generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev i drugi zvaničnici.

Projekat „Duboke prerade“ je kapitalna investicija NIS-a u drugoj fazi modernizacije Rafinerije nafte u Pančevu, u koju će biti uloženo više od 300 miliona evra.

Realizacijom ovog projekta povećava se dubina prerade, što znači da na srpskom tržištu prestaje proizvodnja visokosumpornog mazuta, a povećava se proizvodnja visokokvalitetnog benzina i dizela.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je danas načinjen još jedan veliki korak zahvaljujući gigantu kakav je NIS, ka uspešnijoj i modernijoj Srbiji sa evropskim standardima i boljom budućnošću.

„Ovo je rusko – srpska kompanija i značaj NIS-a je ogroman, jer najviše doprinosi u budžetu Republike Srbije, a to je do danas više od sto milijardi dinara“, naglasio je Vučić.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović istakao je da je ovaj projekat NIS-a od izuzetnog značaja Pančevo, Vojvodinu i za celu našu zemlju u tehnološkom, ekonomskom i ekološkom smislu.

„Početak ovog velikog projekta odslikava jednu novu klimu u Republici Srbiji, a samim tim i AP Vojvodini, klimu novih ambicija i ekonomskog prosperiteta koji nam je, u godinama za nama toliko nedostajao,“ rekao je Mirović.
On je posebno naglasio podatak da je broj nezaposlenih lica u Južnobanatskom okrugu u odnosu na kraj 2016. godine smanjen za 4000.

Povodom svečanog događaja u Rafineriji nafte Pančevo, Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a je izjavio da je projekat „Duboka prerada sa tehnologijom odloženog koksovanja“, nova prekretnica u razvoju NIS-a, i značajan korak u modernizaciji Rafinerije, koji će osigurati da NIS ostane lider na zahtevnom i konkurentnom tržištu naftnih derivata.

Projekat „Duboke prerade sa tehnologijom odloženog koksovanja“ predstavlja jednu od najvećih najavljenih investicija u Srbiji u narednih nekoliko godina. Izgradnjom novih postrojenja, rafinerijska prerada NIS-a biće svrstana među najmodernije u Evropi jer trenutno u njoj postoji 15 rafinerija koje imaju kapacitete za duboku preradu koji su u eksploataciji ili izgradnji.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*