Obeležavanje 100 godina od završetka Velikog rata i prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji

Foto: Pixabay

Odbor za obeležavanje stogodišnjice prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji 1918 – 2018. godine čiji je pokrovitelj i počasni predsednik, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i Pokrajinska vlada u Novom Sadu, 24. i 25. novembra, obeležiće 100 godina od završetka Velikog rata i prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji.

Tim povodom, u Srpskom narodnom pozorištu u subotu, 24. novembra, biće održana premijera pozorišne predstave „Svetozar“ rađene po tekstu jednog od najznačajnijih savremenih srpskih pisaca Milovana Vitezovića, a u adaptaciji dramaturga Spasoja Milovanovića. Predstavu režira Jug Radivojević.
Istog dana na Trgu Republike od 21.00 sat biće organizovan tročasovni koncert.

Program obeležavanja nastavlja se 25. novembra otvaranjem Muzeja prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji, dok će na Trgu Republike, u organizaciji Grada Novog Sada biti otkriven spomenik kralju Petru I Oslobodiocu. Zbog ratnih podviga, posvećenosti idealima vladavine prava i parlamentarizma, doprinosa ujedinjenju i oslobođenju ovih krajeva, ostao je zapamćen kao kralj Petar Oslobodilac.

Istog dana, biće održana Svečana akademija u Srpskom narodnom pozorištu, u prisustvu najvišeg državnog vrha Republike Srbije, Republike Srpske, predstavnika regija i gradova sa kojima Autonomna pokrajina Vojvodina i Grad Novi Sad imaju potpisane sporazume o saradnji.

Tokom 24. i 25. novembra u centru Novog Sada biće postavljena velika multimedijalna izložba „1918“, koja će na jednom mestu prikazati veličinu Srbije u Velikom ratu.

U Matici srpskoj 2. novembra biće održan naučni skup, na kome će se razmotriti složeni istorijski procesi u oblasti politike, ideologije i kulture koji su doveli do nacionalnog ujedinjenja, dok će u organizaciji novosadskog univerziteta, na Pravnom fakultetu, biti organizovan naučni skup na temu prisajedinjenja Vojvodine Srbiji.

U pripremi je i jubilarna edicija „Srpska književnost o Velikom ratu“, koju Pokrajinska vlada realizuje u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja, a koja ima za cilj da kroz romane, pesme, drame i pripovetke prikaže veličinu pobede i stradanja srpskog naroda.

Na Radio televiziji Srbije, krajem septembra počinje emitovanje serijala „Velikani srpske Vojvodine“ u 28 epizoda. Projekat je u potpunosti finansirala Pokrajinska vlada. Serijal prati događaje i ličnosti koje su u prošlosti presudno uticale na život srpskog i drugih naroda poput Save Tekelije, Karlovačke mitropolije, Maticu srpsku, Đorđa Natoševića, Konstantina Bogdanovića, Branka Radičevića, Milice Stojadinović Srpkinje, Đure Jakšića, Jovana Subotića, Majske skupštinu 1848, Svetozara Miletića, Jovana Jovanovića Zmaja, Laze Kostića, Jaše Tomića, Žarka Miladinovića, sedam dama Velike narodne skupštine, Mihajla Pupina, Jovana Joce Laloševića, Petra Konjovića, Ivana Antunovića, Jovana Hranilovića, prote Stevana Mihaldžića, Ljudevita Mičateka, Vase Stajića i Ignjata Pavlasa. Serijal je režirao Ivan Živković, scenarista je Maja Uzelac, a stručni konsultanti na pisanju scenarija bili su prof. dr Ljubomirka Krkljuš, prof. dr Nikola Strajnić i istoričari dr Žarko Dimić, Đorđe Srbulović i Đorđe Bošković.

Pokrajinska vlada i Filmski centar Srbije obezbedili su finansijska sredstva za snimanje igranog filma i serije u 10 epizoda, po scenariju Milovana Vitezovića a u produkciji Košutnjak filma i Zilion f

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*