Noć istraživača u Inđiji: Znanje kao životni adut (VIDEO)

Poslednji septembarski petak u 250 evropskih gradova, sa 11 u Srbiji – posvećen je mladim istraživačima pod radnim nazivom – Noć istraživača. Ovaj događaj mi beležimo u Inđiji.

Na Trgu gde se mladi nalaze povodom nekog koncerta neke estradne zvezde – novi skup, ovaj put mamac nisu lake note i upite vrednosti, već nešto autentično za mladost – radoznalost, koja se pakuje u istraživanje, a pod sloganom „Znanje na prvi – ogled“. Da Inđija bude jedan od 250 evropskih i 11 gradova u Srbiji domaćin  manifestacije „Noć istraživača“ potrudila se Kancelarija za mlade.

„Kada u jednoj državi izumre obrazovanje, propadamo kao država. Prema tome i dalje ćemo se truditi da održavamo manifestacije sličnog tipa, da ulažemo u obrazovanje i u mlade ljude“, rekao nam je Dragan Surla, koordinator Kancelarije za mlade Opštine Inđija.

Veliki broj mladih koji su spremni da svoje znanje podele, kao i još veći broj onih koji žele da kroz prirodne nauke  otkrivaju tajne sveta koji ih okružuje, daje nadu da se aktuelnim  kvazivrednostima u budućnosti „ne piše dobro“

Ovaj evropski projekat je više od igre i radoznalosti, jer pored lokalnih mladih istraživača mladima su se predstavile i renomirane naučne institucije.

„Publici smo predstavili postavke iz Beograda, Novog Sada i osnovnih škola sa teritorije inđijske opštine. Iz Beograda su bili naučnici sa Instituta za biološka istraživanja, neurobiolozi, predstavnici Društva za zaštitu ptica Srbije i učesnici sa departmenta za fiziku iz Novog Sada“, izjavila je Sanja Vasić, lokalni koordinator „Noć istraživača“

Posle ove „Noći istraživača“ za one koji se opredele da znanje bude njihov životni adut, slede dani ne-lakog učenje, a „mladi istraživači“ imaće upotrebnu vrednost samo ako im zajednica pruži punu podršku, zato u tom „poslu“ i mi mediji imamo svoju odgovornost.

Ovaj članak je realizovan kao projekat „Info Inđija: svuda i uvek“  koji sufinansira Opština Inđija

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*