Neosnovane tvrdnje o porastu broja zavisnika od igara na sreću

Zakonska regulativa i odgovornost priređivača u Srbiji na vrlo visokom nivou, uskoro kreće projekat prevencije „I jedan je mnogo“

 

Srbija je značajno ispod evropskog proseka po broju zavisnika od igara na sreću, a konstantno se iznose netačne, daleko veće brojke. Često se izvlače neosnovani zaključci o naglom porastu broja zavisnika. Radi se o potpuno neargumentovanim tvrdnjama prema kojima  se naše celokupno društvo posredno prikazuje kao bolesno, a čitav zdravstveni sistem nekompetentnim.

Prema poslednjim podacima relevantnih zdravstvenih ustanova, godišnje se sa potencijalnim problemima zavisnosti od igara na sreću u našoj zemlji  javi između 150 do 200 osoba. U Specijalnoj bolnici za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj lečilo ili se sada leči ukupno 1.030 osoba. Ovo je daleko manje od evropskog proseka, koji se kreće oko 1,5 procenata stanovništva, što dovoljno govori da su zakonska regulativa i odgovornost priređivača u Srbiji na vrlo visokom nivou.

Zakonska obaveza svih priređivača je da u svojim lokalima postave postere i flajere koje igrače na pogodan način upozoravaju na mogućnost pojave zavisnosti i upućuju ih da, u slučaju sumnje, pomoć potraže u akreditovanim zdravstvenim ustanovama.

Ipak, u javnosti se često iznose potpuno netačni podaci, uglavnom na osnovu paušalnih procena. To se vrlo dobro vidi i na primeru iznošenja netačnih podataka o broju zavisnika među maloletnicima, Enormno preuveličavanje broja zavisnika nikada ne dolazi od stručnjaka za prevenciju i lečenje zavisnosti, već isključivo od samozavnih „eksperata“ ili „stručnjaka opšte prakse“, koji se u sve mešaju, a ne osvrću se na relevantna istraživanja. Poslednje je u novembru sprovela organizacija „Solidarnost za decu“, na uzorku od 1.100 ispitanika, na teritoriji cele Srbije. Tema je bila učestvovanje maloletnika od 13 do 17 godina u igrama na sreću.

Prikupljanje podataka je vršeno intervjuisanjem dece i njihovih roditelja telefonskim putem, uz punu zaštitu identiteta ispitanika, s obzirom na to da je reč o najosetljivijem delu populacije.

Rezultati pokazuju da je 0,6 odsto maloletnika u Srbiji imalo priliku da učestvuje u igrama na sreću. Tokom pomenutog istraživanja, niti jedan ispitanik nije izjavio da je mogao lično da se kladi u objektima kompanija koje se bave priređivanjem igara na sreću, što je  podatak koja ohrabruje, jer pokazuje da priređivači igara na sreću poštuju zakonsku odredbu koja to najstrože zabranjuje. Takođe, imajući u vidu činjenicu da zakonom propisani  i  uspostavljeni sistem registracije i verifikacije igrača na onlajn igrama na sreću i teoretski i praktično onemogućava maloletnike da se uključe u ovaj vid igara na sreću, možemo  sa sigurnošću  potvrditi da su zakonska regulativa i odgovornost priređivača na vrlo visokom nivou.

Sa enormnim preuveličavanjem broja zavisnika dolazimo u apsurdnu situaciju da, prema ovim „ekspertima“, u Srbiji ima više zavisnika od igara na sreću nego samih igrača. To ide toliko daleko da se uskoro maltene može očekivati da će svako ko prođe pored kladionice biti proglašavan zavisnikom.

Sa druge strane, svoju posvećenost prevenciji zavisnosti od igara na sreću, kao i zaštiti maloletnika Udruženje priređivača (UPIS) i kompanije članice pokazuju dugi niz godina – već skoro deceniju i po. Počevši od svojevremenog zalaganja za zabranu ulaska maloletnika u objekte u kojima se priređuju igre na sreću, preko projekta prevencije “Moguće je prekinuti” do činjenice da je UPIS-ov projekat prevencije sada postao zakonska obaveza za sve priređivače igara na sreću u Srbiji.  Tako je kampanja  koju  su UPIS i njegove članice  samostalno vodili skoro deset godina postala obaveza svih priređivača, što je veoma značajno, jer posteri i flajeri koji se nalaze u objektima u kojima se priređuju igre na sreću imaju veliki uticaj na podizanje svesti igrača o mogućoj pojavi zavisnosti.

UPIS i Specijalna bolnica su  nedavno najavili dalje unapređenje saradnje  kroz početak realizacije nadograđenog projekta prevencije pod nazivom „I jedan je mnogo“, koji kreće u februaru ove godine. Zajednički plan je da se organizuju predavanja u osnovnim i srednjim školama širom Srbije, posvećena prevenciji zavisnosti od igara na sreću, a biće emitovani i spotovi koji će mlade usmeravati na sportske terene i bavljenje sportom.

Imajući u vidu pozitivne rezultate dugogodišnje saradnje Specijalne bolnice i UPIS-a može se očekivati da novi projekat ovih saradnika bude još uspešniji i delotvorniji kada je u pitanju suzbijanje zavisnosti u njenom samom nastajanju.