Neiskirišćeno bogatstvo: Fruška gora, opšte odlike

Fruška gora je planinski masiv koji se smešten na južnom obodu Panonske nizije. U dalekoj geološkoj prošlosti, bila je ostrvo Panonskog mora. U njenim sedimentima sačuvani su fosilni ostaci koji svedoče o promenama koje su se tokom istorije odigravale na njenim padinama. Kao dva najveća lokaliteta ovog tipa, na Fruškoj gori se izdvajaju Čerevićki potok sa 164 pronađene fosilne vrste i usek kod Grgetega gde su pronađeni fosili 120 primeraka faune. Ova nalazišta su od izuzetnog značaja za proučavanje geološke prošlosti ne samo Panonske nizije već čitave Evrope.


Fruška gora danas predstavlja stanište brojnih biljnih i životinjskih vrsta među kojima se nalaze i one vrste koje su izuzetno retke i kojima preti izumiranje. Čak 90% njene današnje površine prekriveno je šumom koja se odlikuje visokim stepenom biodiverziteta. Udeo lipe na ovoj površini iznosi oko 30% , što je jedinstveni slučaj koncentrisanog prisustva ove biljne vrste. Pored lipe, hrasta i graba, floru Fruške gore čini preko 1500 biljnih vrsta među kojima je i oko 30 vrsta orhideja. Fruška gora je stanište preko 60 vrsta sisara i 23 vrste gmizavaca i vodozemaca. Ovde je registrovano i oko 200 različitih vrsta ptica, među kojima su mnoge na nacionalnoj, evropskoj ili svetskoj Crvenoj listi. Među retke sisare koji se ovde mogu videti spadaju i divlja mačka, jazavac, kuna zlatica kao i različite vrste slepih miševa. Bogatstvo Fruške gore u smislu flore i faune je neizmerno.


Na padinama Fruške gore nalazi se oko 200 izvora, među kojima su i oni sa pitkom vodom. Osim toga, hidrografski mozaik Fruške gore čine i brojna veštačka jezera koja su ovde oformljena. Ova jezera su dobro poznata po svojoj izuzetnoj lepoti a danas se uglavnom koriste u sportsko-rekreativne svrhe ili su pretvorena u ribnjake pa se na njima održavaju takmičenja u ribolovu. Obilje vode i plodno tlo pogodni su za uzgoj različitih biljnih kultura. Ipak, prepoznatljivo obležje fruškogorskih padina su svakako vinogradi. Neka od napoznatijih fruškogorskih vina visokog kvaliteta su fruškogorski, talijanski i rajnski rizling, župljanka, frankovka, plemenka, portogizer kao i specifični, aromatizovani bermet.
Fruška gora ne samo da pleni svojim raznovrsnom florom i faunom, hidrografijom, blagom klimom i živopisnim pejzažima, već je nazvana i Svetom gorom. Na njenim padinama je izgrađeno 16 pravoslavnih manastira koji čuvaju kulturno-istorijsko nasleđe. U njima su boravili njihovi ktitori, među kojima se najviše ističe porodica Branković, ali i mnogobrojni činovnici i državnici od velikog ugleda. Među posetiocima i stanovnicima Fruške gore su bili i čuveni srpski pesnici poput Branka Radičevića, Jovana Jovanovića Zmaja, Milice Stojadinović Srpkinje, koji su svojim pesmama ovekovečili drage predele i mesta.


Od ranog proleća, pa sve do kasne jeseni Fruška gora ima velik broj posetilaca. O tome da njihov boravak ovde bude prijatan a smeštaj udoban, brine se Nacionalni park Fruška gora. Nacionalni park je zaslužan i za održavanje vidikovaca i izletišta koji su pored kulturno-istorijskih spomenika najčešće posećeni na Fruškoj gori. Prema svojoj lepoti i broju posetilaca posebno se mogu izdvojiti izletišta: Stražilovo, Iriški venac, Partizanski put, Letenka, Zmajevac, Hajdučki breg, Andrevlje, Testera i druga izletišta.


Fruška gora je oduvek bila mesto preko koga su vodili i gde su se ukrštali mnogi ljudski putevi i sudbine. I danas ona predstavlja mesto za odmor, rekreaciju, druženje, bavljenje naučnim ili istraživačkim radom. Takođe, ona je postala i atraktivno mesto za podizanje ugostiteljskih objekata i bavljenje različitim oblicima turizma. Osim toga, ona čuva i kulturno-istorijske spomenike koji dalje čuvaju identitet našeg naroda

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*