Na Fruškoj gori biće realizovano više od 30 kulturnih projekata

„Projekat „Buđenje Fruške gore“ jeste i biće jedan od strateških ciljeva Pokrajinske vlade i Fondacije „Novi Sad 2021“, koja između ostalog ima za cilj promovisanje kulturnih sadržaja, razvoj infrastrukture i još mnogo toga, kako bi na najbolji mogući način oživeli potencijal Fruške gore“ rekla je danas na konferenciji za medije u kompleksu „Vrdnička kula“ u Vrdniku, pokrajinski sekretar za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragana Milošević.

Tako će se u okviru ovog projekta, kako je naglasila Miloševićeva, na Fruškoj gori realizovati više od 30 kulturnih projekata u koje će biti uključeno 11 institucija kulture, više od 300 kulturnih radnika sa više od 40 nevladinih organizacija, a danas smo učesnici jednog predivnog događaja namenjenog najmlađoj publici, izvođenju simfonijske bajke Sergeja Prokofjeva „Peća i vuk“.

Nemanja Milenković, direktor Fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture podsetio je da u godini zaštite kulturnog nasleđa, se ovaj prostor, koji se nalazi u podrčju „Vrdničke kule“ sam nametnuo, kao i blizina Vrdnika, kao mesta obeleženog industrijskim nasleđem, od postojanja starog rudnika i svega, što je tu celinu zaokružilo.

„Sa tim u vezi, planiramo da u jednom od narednih projekata Vrdnik bude značajna kulturna stanica“ naveo je Milenković i dodao da će do kraja ove godine na čuvenoj zgradi vrdničke Kasine biti postavljen hologram sa fotografijama fruškogorskih manastira, kao i brojni drugi sadržaji namenjeni mlađoj publici.

Nakon konferencije za medije, usledio je program za najmlađe. Vojvođanski simfonijski orkestar pod dirigentskom palicom Mikice Jevtića izveo je simfonijsku bajku za decu „Peća i vuk“ Sergeja Prokofjeva. Orkestru se na sceni u ulozi naratora pridružio i prvak Pozorišta na Terazijama, glumac Dragan Vujić Vujke.

Koncert se,inače, izvodio pod pokroviteljstvom Fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“, kao jedan od projekata koji je finansiran kroz konkurs Fondacije „Publika u fokusu“ sredstvima opredeljenim iz budžeta AP Vojvodine za 2017. godinu.

S obzirom da ustanove kulture, poput Vojvođanskog simfonijskog orkestra, igraju presudnu ulogu u približavanju kulturnog nasleđa i savremenog kulturnog stvaralaštva široj publici, po rečima predstavnika Fondacije „Novi Sad 2021“ izlazi izvan „zone komfora“ i vrednosti savremenog stvaralaštva približava najmlađoj publici organizacijom ovog nesvakidašnjeg koncerta na neobičnom mestu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*