Na Fruškoj gori biće realizovano više od 30 kulturnih projekata Na Fruškoj gori biće realizovano više od 30 kulturnih projekata
„Projekat „Buđenje Fruške gore“ jeste i biće jedan od strateških ciljeva Pokrajinske vlade i Fondacije „Novi Sad 2021“, koja između ostalog ima za cilj... Na Fruškoj gori biće realizovano više od 30 kulturnih projekata

„Projekat „Buđenje Fruške gore“ jeste i biće jedan od strateških ciljeva Pokrajinske vlade i Fondacije „Novi Sad 2021“, koja između ostalog ima za cilj promovisanje kulturnih sadržaja, razvoj infrastrukture i još mnogo toga, kako bi na najbolji mogući način oživeli potencijal Fruške gore“ rekla je danas na konferenciji za medije u kompleksu „Vrdnička kula“ u Vrdniku, pokrajinski sekretar za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragana Milošević.

Tako će se u okviru ovog projekta, kako je naglasila Miloševićeva, na Fruškoj gori realizovati više od 30 kulturnih projekata u koje će biti uključeno 11 institucija kulture, više od 300 kulturnih radnika sa više od 40 nevladinih organizacija, a danas smo učesnici jednog predivnog događaja namenjenog najmlađoj publici, izvođenju simfonijske bajke Sergeja Prokofjeva „Peća i vuk“.

Nemanja Milenković, direktor Fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture podsetio je da u godini zaštite kulturnog nasleđa, se ovaj prostor, koji se nalazi u podrčju „Vrdničke kule“ sam nametnuo, kao i blizina Vrdnika, kao mesta obeleženog industrijskim nasleđem, od postojanja starog rudnika i svega, što je tu celinu zaokružilo.

„Sa tim u vezi, planiramo da u jednom od narednih projekata Vrdnik bude značajna kulturna stanica“ naveo je Milenković i dodao da će do kraja ove godine na čuvenoj zgradi vrdničke Kasine biti postavljen hologram sa fotografijama fruškogorskih manastira, kao i brojni drugi sadržaji namenjeni mlađoj publici.

Nakon konferencije za medije, usledio je program za najmlađe. Vojvođanski simfonijski orkestar pod dirigentskom palicom Mikice Jevtića izveo je simfonijsku bajku za decu „Peća i vuk“ Sergeja Prokofjeva. Orkestru se na sceni u ulozi naratora pridružio i prvak Pozorišta na Terazijama, glumac Dragan Vujić Vujke.

Koncert se,inače, izvodio pod pokroviteljstvom Fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“, kao jedan od projekata koji je finansiran kroz konkurs Fondacije „Publika u fokusu“ sredstvima opredeljenim iz budžeta AP Vojvodine za 2017. godinu.

S obzirom da ustanove kulture, poput Vojvođanskog simfonijskog orkestra, igraju presudnu ulogu u približavanju kulturnog nasleđa i savremenog kulturnog stvaralaštva široj publici, po rečima predstavnika Fondacije „Novi Sad 2021“ izlazi izvan „zone komfora“ i vrednosti savremenog stvaralaštva približava najmlađoj publici organizacijom ovog nesvakidašnjeg koncerta na neobičnom mestu.

Nema još komentara.

Budite prvi koji ćete ostaviti komentar.

Odgovori

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Skip to toolbar