МУП: Апел грађанима да не спаљују траву и ниско растиње

Сектор за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова апелује на све грађане да не спаљују траву и ниско растиње на отвореним просторима и да не ложе ватру у шуми и по ободима шума, због опасности ширења пожара које може да угрози животе грађана и да нанесе велике материјалне штете.

Само у току јуна и јула месеца ове године евидентирано је било 2.884 пожара на отвореном простору.Полицијска управа Сремска Митровица подсећа грађане да је одредбама Закона о заштити од пожара забрањено спаљивање траве, ниског растиња и смећа на отвореном простору и остатака стрних усева, и да је непоштовање ове одредбе закона запрећена казна за правна лица од 300.000 до 1.000.000 динара, а за физичка лица 10.000 динара.

Овим законом забрањено је ложење ватре у шуми, те да је за непоштовање ове одредбе закона запрећена казна за физичка лица од 10.000 до 50.000 динара.

Сектор за ванредне ситуације ће и у наредном периоду наставити активност појачаног надзора и обиласка терена ради проналажења неодговорних грађана који не поштују законске одредбе и њиховог процесуирања, а све у циљу смањења броја пожара на отвореном простору и повећања безбедности наших грађана, саопштио је МУП.