Promocija monografije o Kulturnom centru Inđija u okviru Scena festa

Šeste večeri Scena festa u Inđiji održana je promocija monografije o samostalnom desetogodišnjem radu Kulturnog centra Inđija. Naime, Kulturni centar osnovan je 2003. godine u okviru Narodne biblioteke „Dr Đorđe Natošević“ a za samostalnu ustanovu proglašen je 2007. godine te je ovo deseta sezona rada Kulturnog centra. Upravom tim povodom objavljena je monografija „Kulturni centar – hronika jednog vremena“. 

–          Trudili smo se da sve najvažniji trenuci rada ove ustanove budu obuhvaćeni u monografiji kojom obeležavamo desetu jubilarnu sezonu samostalnog rada. Ovo je i prva knjiga u izdanju Kulturnog centra a ovim smo zakoračili u novu sferu – izdavačku delatnost kojom ćemo nastaviti da se bavimo u budućnosti. – istakao je direktor Kulturnog centra Saša Milivojević.

20160727_194509
Saša Milivojević, direktor Kulturnog centra

Pored obilja foto-dokumentacije, monografija sadrži tekstove eminentnih umetničkih stvaralaca o saradnji sa KC-om, a pored Kokana Mladenovića, Predraga Ejdusa, Svetislava Basare, Branislava Trifunovića i drugih, svoje uspomene o stvaranju Pozorišne radionice kao jednog od najvažnijih segmenata rada ove ustanove podelio je pozorišni režiser Jovan Grujić koji je i učestvovao u njenom stvaranju.

 20160727_195243
Jovan Grujić, pozorišni režiser

–          Pamtim te početke, bilo je mnogo lepih trenutaka, prva prezentacija rada Pozorišne radionice pa prva predstava „San letnje noći“ a zatim i saradnja sa profesionalnim pozorištima kao što je „Boško Buha“  iz Beograda, ali i učestvovanje na Sterijinom pozorju pa brojne nagrade i priznanja. Zaista je ostalo mnogo toga za pamćenje – rekao je Jovan Grujić na samoj promociji knjige.

Pored Grujića, govorili su i mr Svetislav Nikolić  prof.  Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu,  mr Ljubinko Lazić, prof. Fakulteta umetnosti u Nišu, član Beogradske filharmonije i jedan od osnivača inđijskog tamburaškog orkestra kao student koji su svoje prve korake u svet pozorišta napravili upravo na sceni Kulturnog centra: Dragan Nikolić, student režije, I  Staša Blečić, student glume.

Monografija je štampana u malom tiražu, ali će jedan deo biti pušten u prodaju I to na blagajni Kulturnog centra pa ceni od 950 dinara.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*