Модели и перспективе управљања отпадом у Граду Сремска Митровица

 

Данас је у Градској кући у Сремској Митровици одржана Радионица на тему “Модели и перспективе управљања отпадом у Граду Сремска Митровица”. Радионица је одржана у оквиру пројекта “Одрживи развој за све – платформа за локални дијалог”, који Град спроводи у сарадњи са невладином организацијом “Регионална иницијатива Срема”.

Радионицу је водила Тамара Милковић, портпарол ЈКП “Комуналије”, а прилику да присуствују предавању имали су заинтересовани Митровчани, међу којима су и представници Месних заједница са територије Града.

Основни циљ предавања је локални дијалог, а према речима Тамаре Милковић, портпарола ЈКП “Комуналије”, значај ове радионице је вишеструк. Значајна је, пре свега, што даје могућност укључивања грађана у разговоре на тему управљања отпадом, а све у циљу унапређења овог система.

У оквиру овог пројекта, у наредном периоду у граду на Сави у плану је постављање 300 котејнера за примарну сепарацију у стамбеним насељима, као и едукација, али и подела компостера. Планирана је и изградња Еколошко – едукативног центра на простору рециклажног дворишта.

Када је реч о сепарационом кућном отпаду који се одлаже у плаве канте, чија је подела још увек у току, до краја овог месеца очекује се и одношење овог отпада.

Пројекат “Одрживи развој за све – платфорама за локални дијалог финансиран је од стране Швајцарске агенције Хелветас и Швајцарске развојне агенције.