Перспективе винског туризма: Фрушкогорска винска шетња – „Fruška Walk & Wine“

Фото/ Покрајинска влада

Покрајинска влада, у сарадњи са Туристичком организацијом Војводине, Општином Ириг и Удружењем фрушкогорских винара, организовала је Фрушкогорску винску шетњу – „Fruška Walk & Wine“ као најаву велике манифестације за наредну годину.

Реч је о манифестацији која се организује с циљем представљања туристичких потенцијала Фрушке горе, с фокусом на веома перспективном винском туризму.

Данашња шетња почела је на Рибарском тргу у Иригу, а посетиоци су на винским пунктовима имали прилику да дегустирају пударске специјалитете и најбоља фрушкогорска вина.

„Осмислили смо нову манифестацију, коју данас представљамо у Иригу и која ће имати велики значај како за виноградаре и винаре из целог Срема, тако и за развој туризма у овом крају и представљање укупних потенцијала Фрушке горе“, изјавио је председник Покрајинске владе Игор Мировић и додао да ће манифестација, први пут у пуном обиму, бити одржана наредне године.

Председник је навео да је план да ова манифестација заживи, по узору на сличне из других земаља, као и да буде подршка општини Ириг да искорачи у нову развојну фазу, у којој ће већина грађана имати свој мали бизнис везан за вино, воће, виноградарску производњу и прераду, јер је то, како је истакао, будућност те општине.

„Када за две и по до три године, изградњом Фрушкогорског коридора, изместимо саобраћај из центра Ирига, добићемо једну малу оазу на пола сата од Београда и 15 минута од Новог Сада“, навео је председник Мировић.

Igor Mirovic fruska gora vino vinograd
Фото/ Покрајинска влада

Председник је данас у Иригу обишао и Средњу стручну школу „Борислав Михјаловић Михиз“, једину средњу школу у Војводини која има смер виноградар–винар, истакавши да је то веома значајно имајући у виду богату и дугу историју узгајања винове лозе на овим просторима.

У наредних неколико месеци, почеће самостално да послује Институт за виноградарство и винарство са више новца, са више истраживача и са квалитетнијом опремом, с обзиром на то да je ово један од најзначајних винских региона, додао је председник Мировић.

Директорка Туристичке организације Војводине Наташа Павловић рекла је да ће ова манифестација допринети афирмисању виноградара и винара, као и да ће много значити љубитељима Фрушке горе.

Председник Општине Ириг Тихомир Стојаковић изразио је захвалност Покрајинској влади што ради на промоцији те општине и њених потенцијала.

Догађају је присуствовао и покрајински секретар за привреду и туризам Ненад Иванишевић.