Мировић: Издаваштво ће имати још снажнију подршку Покрајинске владе

Председник Покрајинске владе примио је данас представнике издавачких кућа из Војводине, међу којима су „Прометеј“ и „Православна реч“, који су проглашени, равноправно, за издавача године на 65. Међународном београдском сајму књига.

Уз подршку Покрајинске владе издавачке куће „Прометеј“ и „Православна реч“ су током ове године, између осталог, објавиле сабрана дела академика Дејана Медаковића, академика Василија Крестића и академика Милорада Екмечића због чега су, одлуком жирија, проглашене за издавача године.

„То је заједнички капитални пројекат и велико прегнуће. Дефинисали смо данас приоритете за наредну годину. Издаваштво ће имати снажнију подршку и од Секретаријата за културу као и у процедурама које ћемо тек спровести како бисмо ову важну културну делатност помогли на што бољи начин“, изјавио је председник Мировић.

Председник је подсетио на то да је буџет за издаваштво, са досадашњих 20 милиона динара, удвостручен за наредну годину.

„Желимо да књигу приближимо читаоцима и план нам је да отворимо нову конкурсну линију у оквиру Секретаријата – за откуп књига. Издаваштво мора имати важнију улогу у наредним годинама не само када је реч о опстанку ове значајне културне делатности, већ и о заједничкој намери државе, Покрајине и самих издавача да наставе да раде са више средстава и више подухвата“, додао је Мировић.

Без подршке председника Мировића било би немогуће објавити капитална дела наших академика – сагласили су се директор Издавачке куће „Прометеј“ Зоран Колунџија  и директор Издавачке куће „Православна реч“ Зоран Гутовић, изразивши захвалност Покрајинској влади, која је помогла учешће дванаест издавача из Војводине на Сајму књига.

Састанку су присуствовали и представници издавачких кућа „Матица српска“, „Академска књига“ из Новог Сада, „Агора“ из Зрењанина, „Издавачка књижарница Зоран Стојановић“ и „Соларис“ из Новог Сада, „Партизанска књига“ из Кикинде, и Банатског културног центра из Новог Милошева.

Састанку је присуствовала и Драгана Милошевић, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.