Ministar u Vladi Srbije Milan Krkobabić posetio danas Novi Slankamen

Ministar u Vladi Srbije zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić posetio je Voćarsku zadrugu „Voćar Slankamen“ u Novom Slankamen sa kojom ovo ministarstvo je krenulo u realizaciju projekta „Praktična škola zadrugarstva“. Tom prilikom Krkobabić je istakao da je samo u toku prošle godine osnovano preko 180 zadruga.
 Ministarstvo za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća  za razvoj zadrugarstva u ovoj godini opredelilo je 825 miliona dinara što je četiri puta veći budžet u odnosu na lane. Kako je istakao Milan Krkobabić, ministar bez portfelja, predstoji im formiranje pet složnih zadruga koje će pomagati sa po 500 hiljada evra.
„Složne zadruge predstavljaju jedan iskorak u smislu objedinjavanja postojećih zadruga. Mi smo opredeljeni da objedinimo specijalizovane zadruge, ali po mogućstvu i određene vrste preduzeća ili kompanija koje se bave sličnom delatnošću. Na taj način pravimo nove privredne subjekte“, rekao je Krkobabić.
Krkobabić je podsetio da je samo prošle godine formirano 186 zadruga, od čega su pomogli u osnivanju svega 20. Poljoprivrednici su svesni da je ovo najbolji način da se udruže sredstva i da na kraju postanu konkurentniji na domaćem i inostranom tržištu. Jedan od svetlih primera je i voćarska zadruga u Novom Slankamenu sa kojom je pomenuto ministarstvo pokrenulo projekat „Praktična škola zadrugarstva“. Kako kažu predstavnici zadruge, projekat je zaživeo i do sada su se javljali predstavnici mnogih zadruga iz naše zemlje i inostranstva kako bi zatražili savete.
„Mi smo napravili takvu firmu da je svakom dostupno da vidi poslovanje, stanje na računu, da li je možda bilo nekih nepravilnosti. U početku našeg poslovanja smo imali ozbiljnih problema, ali smo uspeli da ih prevaziđemo“, rekao je Nikola Kotarac, direktor Voćarske zadruge „Voćar Slankamen“ Novi Slankamen
Predstavnici Voćarske zadruge iz Novog Slankamena podsetili su prisutne da su prošle godine zahvaljujući konkursu koji je sprovelo Ministarstvo za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća dobili 7,8 miliona dinara namenskih sredstava za unapređenje rada hladnjače i nabavku nove mehanizacije.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*