Међународни дан гладних – појачани оброци у Народним кухињама

Данас се у свету обележава Mеђународни дан гладних, који је и ове године обележен у румском Црвеном крсту у оквиру рада Народне кухиње.

„Општина Рума од 94 године непрекидно има народну кухињу са око 600 корисника, а 263 деце је директно укључено узраста до 17 година са 75 особа старости изнад 65 година“, рекао је Марко Ћулибрк, секретар Црвеног крста Рума.

Према нормативима Црвеног крста, сви корисници народне кухиње имају куване оброке по 350 грама и пола килограма хлеба по члану породице.

„Доста ми је значи зато што сам подстанар, мала пензијица и шта ја знам, то ми је све“, каже једна од корисница Народне кухиње у Руми. 

Према речима секретара труде се да оброк буде разноврсан и хранљив па се кувају грашак, пасуљ, боранија, кромпир паприкаш са одређеним количинама меса.

Међународни дан борбе против сиромаштва – 17. октобар се обележава у целом свету са циљем да се скрене пажња јавности на потребу искорењавања сиромаштва у целом свету, а нарочито у земљама у развоју, Према подацима Уједињених нација у свету тренутно гладује преко 810 милиона људи. Светски програм за храну наводи да је свет гладнији него икад, наводећи да је до пораста гладних дошло због рата, климатских промена, пандемије ковида 19 и раста цена.