Martinačka „Krofnijada“: Povratak tradiciji okuplja meštane

Treća po redu manifestacija tradicionalnih sremačkih poslastica, krofni, održana je sinoć  u Martincima. Njeno veličanstvo krofna uspela je ono što se u ovom sremskom selu davno zaboravilo. Okupila je meštane kao nekad na seoskim igrankama, pokrenula društveni aktivizam, podstakla učešće omladine u seoskim dešavanjima, ili jednostavno probudila uspavano selo.

Već na samom početku, folklorni ansambl Branko Radičević iz Sremske Mitrovice razgalio je srce i zagrejao dlanove starijih meštana. Članovi ovog mitrovačkog sastava povicima tradicionalnih pesama, virtuoznim pokretima, crvenim cvetovima u kosi očarali su meštane. Vidno zadovoljni, uživali su evocirajući uspomene na svoju mladost.

Za njima nisu zaostajali ni mladi meštani Martinaca zaduženi za recitacije o Sremu, skečeve i pevanje etno pesama. Humoristične crtice iz života ovog sremskog sela izazvale su salve smeha koji su odjekivali salom. Svojim učešćem dokazali su da mladi žele da daju podršku kulturnim dešavanjima u selu.

Uz ogranizotara Krofnijade, Omladinski klub Martinci, najzaslužnije za održavanje manifestacije krofni su žene iz Udruženja žena „Martinčanke“. One su kao i prethodnih godina, satima mesile krofne, a posle i delile posetiocima. Ove godine spremile su više od 1000 krofni. Takođe, one su bile zadužene i za uređenje štanda na kom su bili izloženi brojni sremački specijaliteti: štrudle sa makom i orasima, rolati sa dzemom, oblande, kiflice.

Martinci su svoju prvu Krofnijadu dobili 2014. godine. Sudeći po ovoj i prethodne dve, čini se da je baš ovakva manifestacija nedostajala. A kako se moglo čuti, i učesnici i organizatori nameravaju i sledeće godine spremanje proslave krofnama u čast.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*