Maradička jesen: Proslave utemeljene na višenacionalnoj tradiciji

Maradik kao jedno od najstarijih naselja inđijske opštine, a to se beleži po starosedeocima mađarske nacionalnosti, posebno drži do svoje prošlosti, ali žitelji ovog sela ispod Fruške gore uvek su zagledani u budućnost. Zato su i njihove proslave utemeljene na višenacionalnoj tradiciji zajedničkim planovima novog razvoja.

Predsednik saveta ove mesne zajednice Stevan Bradić uz pomoć maradičkih udruženja organizovao je i ove godine ovu manifestaciju.

– Održali smo opštinski turnir u fudbalu svih škola na nivou opštine, gde je pobedila Osnovna škola iz Slankamena. Nakon toga je bio organizovan kotlić za sve učesnike. Mi smo prezadovoljni kako je manifestacija protekla, odziv je bio velik, jako lepa slika otišla je iz Maradika, istakao je Bradić.

Jedna od organizacija koja je neposredno učestvovale u Maradičkoj jeseni jeste udruženje “Vilin salaš”, koje vodi Branka Lihvače.

-Mi smo na ovoj manifestacii izneli rezance koje smo neposredno pred dolazak pravili sa decom iz OŠ Branko Radičević. Naša izložba je prodajnog karaktera, a novac ćemo uložiti u ekskurzije. Biće to nešto simbolično, ali bitno je da se vidi da imamo dobru volju. Pored rezanaca, prodavali smo likere, rakije, kolače i mirisne jastučiće, rekla je Branka za naš portal.

Kako je Maradik selo sa tri crkve, Opština Inđija posvećuje posebnu pažnju manifestacijama koje kao “Maradička jesen” neguju kulturu i tradiciju nacionalnih manjina, saznajemo od predsednika Skupštine opštine Milana Predojevića.

– Ono što je jako bitno jeste da će loklna samouprava uvek podržati ovakve manifestacije, pogotovu tamo više nacija žive zajedno. Opština ima savet za međunarodne odnose i svaki pripadnik nacionalne manjine ima pravo da bude jednako tretiran kao i svaki drugi stanovnik opštine Inđija, poručio je Predojević.

Pored mladih koji su predstavili svoje folklorno stvaralaštvo, deo tradicije ovog sela je i narodno oslobodilačka borba, zato je Opštinski odbor SUBNOR-a aktivno učestvovao na ovoj seoskog proslavi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*