Lazar Gojković prvi na listi SNS-a za Valjevo: „Trudiću se da motivišem mlade ljude da OSTANU U SVOM GRADU!“

Lazar Gojković, nalazi se kao prvi na listi Srpske napredne stranke za grad Valjevo. Sa njim smo razgovarali o planovima koje želi da sprovede u ovom gradu, kao i tome šta ga je kao jednog mladog čoveka motivisalo da se kao nestranačka ličnost priključi SNS-u i bude nosilac liste te stranke. 

Jednoglasno ste na GrO Valjevo izabrani za nosioca liste za predstojeće lokalne izbore. Kao nestranačka ličnost, pre svega mlad i perspektivan čovek, šta je to što Vas je motivisalo da se aktivno uključite u društveno-politički život Valjeva?

– Pre svega moram da kažem da mi je velika čast i zadovoljstvo da budem nosilac liste Srpske napredne stranke na lokalnim izborima u Valjevu i veliko hvala predsedniku stranke Aleksandru Vučiću i izvršnom odboru na ukazanom poverenju. Mene Valjevo prepoznaje prvo kroz košarku. Između ostalog sam poslednjih godina direktor kampa „Miloš Teodosić“ i ceo svoj život sam proveo u košarci. U politiku sam rešio da uđem jer osećam odgovornost prema svom gradu, prema građanima Valjeva, prema mladim ljudima i pre svega prema našoj deci. To mi je dalo motiv da se uključim u društveno-politički život grada i da dam svoj maksimum da ga unapredim. Kroz košarku sam naučio da pružim i više od 100 odsto svojih mogućnosti, da postignem neki rezultat i sada to želim da prenesem na ovu drugu sferu života i uradnim više korisnih stvari za moje Valjevo i sve njegove građane.

Dosadašnji rezultati govore da je u Valjevu u proteklom periodu dosta toga urađeno. Šta je to što biste izdvojili kao ključno?

– U prethodnom periodu završena je Osnovna škola „Milovan Glišić“ skoro dve decenije od početka radova. Završen je projekat industrijske zone, ekspropriacija i prilazne saobraćajnice. Urađeno je negde oko 70 kilometara seoskih puteva, oko 106 kilometara vodovodne mreže. Završena je prva faza rekonstrukcije kanalizacije na planini Divčibare koja se krupnim koracima vraćaju na turističku kartu Srbije. Takođe, urađena je regulacija vodotoka reke Kolubare kroz centar grada i reke Obnice gde su urađena i dva mosta koja su uništena tokom poplava.

Ukoliko osvojite mandat i postanete novi gradonačelnik Valjeva, šta je to što možete ponuditi svojim sugrađanima i na čemu ćete najviše raditi?

– To je povezivanje grada sa Koridorom 11, odnosno izgradnja brze saobraćajnice Iverak-Lajkovac. Zatim, izgradnja ulice u industrijskoj odnosno privrednoj zoni i to je preduslov za dovođenje jednog novog i ozbiljnog investitora i otvaranje novih radnih mesta što je građanima Valjeva preko potrebno. Ono na čemu ću raditi je završetak izgradnje gerontološkog centra u Valjevu, rekonstrukcija šest objekata valjevske bolnice, rekonstrukcija Doma zdravlja i zgrade Stomatologije. Potrebno je uraditi rekonstrukciju centralne gradske ulice Vuka Karadžića. Takođe, ono što je jako bitno je gasifikacija kolubarskog okruga, a posebno Valjeva, jer je aerozagađenje jedno od ključnih problema Valjeva i time bi se naravno uz pomoć Republike rešio taj problem. Jako bitno za Valjevo i Valjevce je da se Republika uključi i da se ovaj problem u velikoj meri reši. Za grad i građane je jako bitno otvaranje Doma vojske i stavljanje u funkciju grada. Radili bismo na tome i to bi značilo da će Valjevo dobiti jedan multimedijalni kulturni centar koji bi bio na otvoreno-zatvorenom prostoru i naravno bio bi višenamenski. Potrebno je rešiti problem parking mesta izgradnjom bar dve, višeetažne garaže. Takođe, bitno je uraditi rekonstrukciju Petničke pećine koja bi privukla nove turiste. Veliki turistički potencijal su Divčibare.

Imate li plan za dalji razvoj ove turističke destinacije?

– Spomenuo sam već da se Divčibare vraćaju na turističku mapu Srbije. Bio sam uključen u izgradnju kompleksa sa Teodosićima, tako da sam dosta vremena proveo tamo i uvideo probleme i potrebe meštana ovog dela. Ono što je jako bitno jeste da treba raditi još na krupnim infrastrukturnim stvarima. Potrebno je napraviti putnu infrastrukturu do samih Divčibara. Raditi na izgradnji nove kanalizacije, dovođenje vode iz dve bušotine u nov rezervoar i dupliranje kapaciteta što se tiče vodovodne mreže. Zatim izgradnja kanalizacione mreže sa glavnim kolektorom, postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, bazne stanice su već urađene, izgradnja nove trafostanice. Potrebno je unaprediti sportsko rekreativni sadržaj, tako da će u narednom periodu biti izgrađena dva fudbalska terena, i treba urediti centar Divčibara.

Na inicijativu grada Valjeva, Divčibare su uvrštene u radnu grupu Vlade Srbije za proglašenje turističkog prostora. Mislite li da ćete svojom energijom i brojnim planovima i projektima koje ste naveli, motivisati mlade ljude da ostanu u Valjevu?

– Odlazak ljudi je problem Valjeva kao i mnogih drugih gradova u Srbiji. Potrebno nam je otvaranje novih radnih mesta, te se nadam da ćemo dovođenjem nekog većeg investitora uspeti i time da zadržimo ljude. Zaista ću se truditi da svojom energijom realizujem što više ovih započetih i planiranih stvari i da time motivišem mlade ljude da ostanu u svom gradu i da slede moj primer i da svojim zalaganjem nastave ono sto je započeto.

Izvor: Srbija Danas

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*