Kultura u opštini Stara Pazova

Opština Stara Pazova oduvek je na raskrsnici važnih puteva I u različitim istorijskim periodima primala je kulturne uticaje sa svih strana. To je doprinelo da pomenuta sremska opština postane multikulturalna, sa bogatim nasleđem I različitim kulturama.

Opština Stara Pazova može se pohvaliti dobro organizovanom kulturnom scenom sa izvanrednim pojedincima koji su, svako u okviru svog umetničkog stvaralaštva, predstavili kulturu ove sredine širom sveta.  Brojni su folklorni ansambli koji godinama nižu nagrade sa turneja. Pozorišno stvaralaštvo je prisutno više od 100 godina na srpskom i na slovačkom jeziku. Amatersko pozorište je poseban dragulj, jer je jedno od njih već godinama zvanično najbolje u Srbiji.

Pored pozorišta I kulturno-umetničkih društava, u Staroj Pazovi funkcioniše nekoliko horova kojima diriguju profesionalci. Aktivno deluju dva udruženja likovnih umetnika, izložbe se pored Galerije Centra za kulturu i Leonardo održavaju i u za to prilagođenim prostorima u domovima kulture koji postoje skoro u svakom naselju u opštini. U okviru Opštine u toku godine deluju i tri likovne kolonije na različitim lokacijama (Kosmik Art u Vojki, Vodica u Golubincima i Leonardo u Banovcima). Klasičnu muziku možete čuti od strane naših umetnika koji su se školovali kod nas i u inostranstvu, a vrlo ozbiljno, na akademskom nivou, funkcioniše i veliki Gradski tamburaški orkestar. Muzički život na nivou pop i rok muzike u letnjem periodu zahvaljujući manifestaciji „Pazovačko kulturno leto“ prevazilazi okvire lokalnog tako da Stara Pazova postaje mesto sa vrhunskim koncertnim programom u Srbiji gde gostuju najpoznatiji bendovi iz celog regiona. Brojne kulturne manifestacije čine kalendar kulturnih dešavanja vrlo bogatim.Pored Centra za kulturu Stara Pazova u opštini deluju i Kulturno- poslovni centar Nova Pazova i Kulturni centar „Leonardo“ iz Banovaca. Narodna biblioteka “Dositej Obradović” ima 130-godišnju tradiciju i mrežu ogranaka po svim mestima naše opštine. Veliki broj udruženja građana i društava je okupljeno u Savezu amatera opštine Stara Pazova.

Projekat „Kultura kao mentalna hrana“ sufinansiran je iz Budžeta Opštine Stara Pazova. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*