Krčedinska ada: Prirodne lepote i specifičnosti ove jedinstvene destinacije

Ekipa naše televizije nedavno je boravila na Krčedinskoj adi u sklopu promo ture koju je organizovala Turistička organizacija Opštine Inđija. Promo tura deo je projekta „Promocija Krčedinske ade kao eko turističke destinacije“ koji je podržan od Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i bio je namenjen pre svega predstavnicima medija. Prirodne lepote i specifičnosti ove jedinstvene destinacije širi auditorijum može pogledati u najnovijem izdanju emisije Indjija – moj grad koja je na programu TV Fruška gora sutra od 20 časova.

Sa obale Dunava čamcem smo krenuli put Koviljsko- petrovaradinskog rita, tačnije na Krčedinsku adu, oazu sačuvanu od uticaja ljudi i modernih tehnologija. Na prvi mah sve divlje, a na drugi pogled izuzetno pitomo. Ovde će vam magarci, kojih ima preko stotinu, sami prići, željni pažnje. Magarci će se maziti, ali ne i divlji konji koji su svojom lepotom zasenili sve ostale životinjske vrste, kojih  itekako ima. Na Krčedinskoj adi žive i podolska goveda, mangulice ali i nekoliko vrsta živine. O njihovoj ishrani svakodnevno brine Mile Plavšić iz Kovilja, koji je davno pobegao od gradske verve u prirodu.

O Krčedinskoj adi više smo čuli od našeg domaćina Dejana, koji takođe živi u obližnjem Kovilju. Krčedinsku adu još nazivaju i zaboravljeni raj na Dunavu. Sa 10 km dugom obalom i površinom od skoro 9 km², spada u grupu najvećih dunavskih ada od ušća Drave do ušća Tise u Dunav. Od obale je razdvaja Gardinovački rukavac (tzv. Dunavac) koji vodi do čitave mreže drugih rukavaca i bara.

Prosto je nemoguće preneti sve utiske sa Krčedinske ade, ali smo se potrudili da ih zabeležimo okom naše kamere. U emisiji Inđija moj grad koja je na programu sutra od 20 časova, videćete kako je nama bilo na Krčedinskoj adi pa možda jednom poželite da se i vi tamo nađete.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*