Krčedin: Selo koje čuva uspomenu na velike ličnosti – Ignjat Bokur i manifestacija Julski dani

Veliki broj znamenitih ličnosti rođeni su u Krčedinu, selu inđijske opštine. Pored Stevana Doronjskog, predsednika Predsedništva stare Jugoslavije, Milana Kečića, poznatog srpskog slikara, rođen je i Ignjat Bokur – prvi doktor pedagoških nauka u staroj Jugoslaviji. On je 1910. godine u Cirihu doktorirao na temu „Razvoj konfesionih škola u Vojnoj granici“.

Po Bokuru naziv je dobilo zavičajno društvo u njegovom rodnom Krčedinu, čiji se članovi godinama unazad bave očuvanjem tradicije i proučavanjem istorije i prošlosti ovog sremskog mesta. Pored toga, organizuju i niz manifestacija po kojima je ovo selo poznato.
„U Krčedinu postoji manifestacija Julski dani, koja obuhvata praktično sva društva i organizacije u Krčedinu – od fudbalskog kluba preko kulturno-umetničkog društva, udruženja žena, lovaca i tako dalje“, rekao je za naš portal Miodrag Obradović, predsednik Zavičajnog društva „Ignjat Bokur“, i u nastavku priče objasnio kako ovo društvo učestvuje u pomenutoj manifestaciji.
„Zavičajno društvo Ignjat Bokur učestvuje tako što organizuje krčedinsku bućku. Mi na taj način čuvamo tradiciju nekadašnjih alasa, kojima se na prastari način, drvenom napravom zvana bućka, lovi som. Privukli smo značajan broj učesnika. Dolaze nam ekipe iz Mađarske, Hrvatske, a imali smo i ekipu iz Ukrajine prošle godine“, završio je priču Obradović dodavši da manifestacija privlači sve veći broj i učesnika i posmatrača.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*