Козарство у Војводини у успону

Последњих десетак година козарство је постало све популарније у нашој земљи. У Војводини тренутно има 15-ак веома успешних козарских фарми са квалитетним грлима и још бољим производима. Четири газдинства из покрајине су оформила и прву Козарску задругу са близу 250 коза. Један од оснивача задруге, Радивоје Поповић из Ветерника каже да сада много боље пролазе на тржишту и из године у годину имају све више купаца.

 

Да је козарство веома озбиљна грана пољопривреде потврђује и неколико војвођанских козара који су се удружили и основали прву Козарску задругу у нашој земљи. Четири газдинства имају 250 коза и сада им је много лакше код пласмана производа.

 

Козарство је у успону последњих десетак година каже наш саговорник и додаје да постоје три врсте козара. Мали са 10 до 15 коза, заитим они којима је козарство допунска делатност са 30-так грла и професионални козари са 100 и више коза.

 

Своје производе чланови Козарске задруге пласирају и на пијацама и базарима где је приметна велика потражња млека и млечних производа, а најбоље пролазе димљени козији сир, као и сурутка. Очекивања су каже Поповић да ће козарство тек бити у експанзији јер се све већи број младих брачних парова враћа на село са циљем да оснују фарме коза, који тренутно у Војводини има 15-ак.

 

Златко Марковиновић