Контејнери и одвожење отпада из села у борби против дивљих депонија (видео)

У циљу очувања животне средине, општина Рума предузела је низ мера, а једна од њих је и побољшање услуге одвожења отпада пре свега у руралним срединама. 

„Кад је реч о постављеним контејнерима по селима заиста се врло брзо пуне, ми ћемо ускоро спровести још једну набавку где ћемо купити за свако село још по један контејнер од 7 кубика, дакле већи него ови сада, планирали смо два пута недељно да одвозимо смеће, али то се сада свело малтене на одвожење смећа готово сваки дан“, каже Драган Панић, директор ЈП „Комуналац“ Рума.

 

Према речима надлежних, циљ је и да се утиче на свест грађана уз апел да се отпад мора одлагати онако како је то прописано.

„Зато смо у свим селима, односно у свим месним заједницама поставили контејнере како би спречили стварање дивљих депонија. Ми управо добијамо велика средства из Министарсва за екологију и из свог буџета издвајамо такође значајна средства за санирање и затварање дивљих депонија. Да бисмо спречили стварање дивљих депонија постављали смо по два и више контејнера у месне заједнице у зависности од величине месне заједнице“, навела је  Александра Ћирић, председница Општине Рума.

 

Надлежни су апеловали на мештане села да правилно одлажу отпад, да не стварају дивље депоније, уз подсећање да је плаћање услуге одвожења смећа обавезно, бзе обзира да ли се услуга користи или не.

 

 

Весна Самарџија