Коначно ће бити решен вишедеценијски проблем зрењанинског водовода!

Компанија Метито у добијање чисте пијаће воде за 95.000 становника Зрењанина уложиће 18 милиона евра.

Уговор о реализацији пројекта пречишћавања воде за пиће у Зрењанину потписан је данас у Влади Србије са компанијом Метито из УАЕ, у присуству премијерке Ане Брнабић која је најавила да ће Метито у добијање чисте пијаће воде за 95.000 становника Зрењанина уложити 18 милиона евра.

Уговор су потписали градодоначелник Зрењанина Симо Салапура, директор компаније Метито Рами Гандур и директор ЈКП Водовод и канализација Зрењанин Предраг Бодирога.

Влада Србије је помогла да се реши овај вишедеценијски проблем града Зрењанина, речено је након потписивања.

– Ово је најзначајнији тренутак у овом тешком пројекту обезбеђивања пијаће воде грађанима Зрењанина и скидања забране употребе воде која је уведена пре више деценија. Проблем је вишевековни, али се надам да ћемо у првом кварталу 2023. године добити технички исправну воду, а у првом кварталу 2024. и воду за пиће – рекла је премијерка Брнабић.

Она је објаснила да је проблем решен на једини могући начин, а то је јавно-приватно партнерство, јер је претходни власник фабрике за производњу воде била приватна компанија, па влада није могла својим средствима да реши ову ситуацију.

Премијерка је додала да је Метито откупио постојеће постројење за 3,5 милиона евра и да ће у пројекат добијања чисте пијаће воде за 95.000 становника града Зрењанина уложити још 18 милиона евра.

Премијерка је навела да ће Метито у наредних 25 година управљати постројењем и инвестирати у њега након чега ће оно постати власништво града.

Она је најавила и да ће влада паралелно са овим послом уложити 510 милиона динара у санацију водоводне мреже, замену азбестних цеви у Зрењанину како би вода коју ће грађани добити у својим домовима била истог квалитета као она на излазу из фабрике воде.