Koliko košta Milivojevićeva tišina?

Već duže vreme, mitrovački novinari nalaze se pod svojevrsnim pritiskom prve violine „Sremskomitrovačkog portala” Milana Milivojevića. Možda će ova tvrdnja delovati smešno pa čak i čudno, ali o pogrešnom zaključku nema ni govora.

Taj pritisak ogleda se u stalnoj Milivojevićevoj potrebi da kolegama (istina u retkim momentima, kada na novinarske terene i odlazi) objašnjava kako je, eto on jedini neutralan, samosvojan, dok su svi drugi ono što on nije – kupljeni i poslušni, odnosno u njihovoj potrebi da, iz ko zna kojih razloga, na Milivojevićeve opaske ćute.
Upravo otuda, ovom prilikom, trudeći se da ocenimo tu famoznu nezavisnost, u redovima koji su pred vama pokušaćemo da kroz dva teksta, tj. kroz ono što je nakon njih usledilo, pokažemo o kolikoj se i kakvoj nezavisnosti radi. To ne činimo zbog sebe, nego zbog kolega koje, sve plašeći se sukoba sa Milivojevićem, ćute i vredno rade svoj posao, kao i zbog zaštite profesije.
Prvi tekst kojim ćemo se baviti objavljen je 17. jula 2014. godine pod nazivom „Paklene reforme mitrovačke napredne stranke”http://mitrovica.info/paklene-reforme-mitrovacke-napredne-stranke/ i u njemu se autor trudi da iznošenjem (na sebi svojstven način), ličnih impresija o čelnim ljudima mitrovačkog SNS-a da ujedno i konačnu ocenu o budućnosti reformi koje je baš u to vreme najavio Aleksandar Vučić. Analizirajući mogućnosti sprovođenja te 2014. godine tek najavljenih reformi, svoju „profesionalnu” pažnju Milivojević je usmerio na tadašnjeg i sadašnjeg direktora Galerije Milana Marinkovića, na tadašnjeg predsednika gradskog parlamenta Milana Kovačevića, na Dragana Jovanovića, tadašnjeg direktora Atletskog stadiona, na bivšeg načelnika Željka Novakovića, odnosno na tadašnjeg i sadašnjeg direktora Komunalija” Radoslava Jevremovića što je za našu priču naročito važno. Drugi, objavljen 25. avgusta 2015. godine pod naslovom Toplifikacije: neustavna pljačka građana” http://mitrovica.info/toplifikacije-neustavna-pljacka-gradana/ u fokusu je imao analizu poslovne politike ovog sremskomitrovačkog preduzeća, što je za nas značajno ne sa aspekta kvaliteta samog teksta (on je neosporan, ali ga je Milivojević, kao što je slučaj sa svim kvalitetnim tekstovima na Portalu” preuzeo – konkretno iz “M novina”), već otuda što predstavlja svojevrsnu kritiku rada ustanove na čijem čelu je i tada bio, kao što je i sada – Slavko Sladojević.
Baveći se likom i delom Radoslava Jevremovića, Milivojević u svom maniru napominje da je isti nestručan, da je diplomu stekao na sumnjiv način, što važi i za njegove rukovodioce sektora koje, trudieći se da ih što kvalitetnije ocrni, predstavlja kao ljude bez radnih navika, znanja i “talenta za rukovođenje”. Sakrivajući se iza neljubaznih građana”, autor teksta Jevremovića naziva „vrećom govana”, obrazlažući to njegovom „telesnom masom i figurom” koju je, dodaje dalje, „stekao mlateći po mešanom mesu u Lovačkom domu”. Komentar dostojan najboljih srpskih novinara, dodali bi mi.
Pisao je odnosno, prenosio je svojevremeno Milivojević i tekstove prvog ovdašnjeg pera “Blica” koji su se bavili „javašlucima” Radoslava Jevremovića, među kojima prednjače tekstovi posvećeni kupovini novog džipa za šta je tvrđeno da je nemoralan čin, tim pre što preduzeće na čijem se Jevremović čelu kao direktor nalazi, tih dana (po svemu sudeći) finansijski nije stajalo baš najbolje.reket

E sad, čemu sve ovo pitate se još uvek… Odgvor je vrlo prost: ovakvih slobodnih” i „nezavisnih” tekstova na „Portalu” više nema. Već duže vreme njih su smenili baneri koje su na Portal” postavljeni, mitrovačka javna preduzeća i to baš ona koja, između ostalog, vode direktori koje je, kao što smo pokazali, Milivojević tako slobodno” i nezavisno” napadao. I možda se, da parafraziramo svršetak teksta u kojem prvo pero “Portala” Radoslava Jevremovića naziva najpogrdnijim imenima, mi i nećemo hleba najesti”, ali on svakako hoće. I to, zahvaljujući podršci koju preko reklama dobija upravo od onih za koje je, između ostalog, pisao da su “vreća govana”, te da “mlate po mešanom mesu”.
Kao što nam nije jasno zbog čega najveći broj naših kolega i dalje trpi stalno Milivojevićevo etiketiranje („režimski” i „nezavisni” mediji), tako nam nije jasno ni to zbog čega su oni direktori koje je Milivojević najviše vređao pristali da dotični istakne banere na  njegov Portal”. Možda je tu presudna činjenica da su oni koje je Milivojević napadao i pored toga ostali na čelnim funkcijama na kojima su i do tada bili? A možda su se prosto popravili? Možda su se rukovodioci sektora u “Komunalijama” popravili, pa su preko noći postali školovani, talentovani za rukovođenje… možda su stekli radne navike…. možda je džip ispario, postao neophodan, ili ga nikada nije ni bilo? A možda je Milivojević samo dobio što je za svoje ćutanje i tražio – novac?
Možda je tu ipak presudila činjenica da su napadi neosnovani, sa ciljem pritiska, zastrašivanja, zloubotrebe medija da bi se tražio potpisan tako željeni ugovor sa JP. Činjenica je da su pomenuti direktori još uvek na funkcijama, po neki Ugovor potpisan  u 2016.godini  i „mirna Bačka“. Prva violina Portala” toliko je sada u dobrim odnosima sa preduzećima, da ni informaciju o poskupljenju grejanja od janura 2017. koja je u proseku 10% za fizička lica, korisnike daljinskog sistema grejanja, nije objavio.
Ako je to sve tako, čemu da ćute mitrovački novinari? Oni režimski koji se još uvek finansiraju preko projekata… a čekajte, to radi i „Portal”..Postavljmo pitanja – Da li je ovo sloboda štampe? Da li po članu 15. Zakona o Javnom informisanju lokalne samouprave, javana preduzeća i sl. mogu i smeju da sufinasiraju tabloidne medije?101170_orig

Možda  se čitaoci ovog medija pitаju otkud naš portal da se bavi analizom ove vrste. Odgovor je jednostavan, naš urednički koncept je zasnovan na potrebi da se na tabloidne tektove odgovori činjenicama. S toga pozivamo sve unižavane, „pljuvane“, vređane ljude da nam se jave i odgovore istinom o sebi i svom poslu. budite uz nas jer dobro mora pobetiti.

 

PRATITE NAS – USKORO NOVI TEKSTOVI  – Odgovor na izmišljotine „Sremskomitrovačkog portala“!

 

foto - sremskomitrovacki portal, jimstennis.com,boomerangpro.weebly.com

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*