Још вечерас приказивање археолошких филмова

Фото/ Општина Рума

У самом финишу Културног лета синоћ је у Културном центру одржано Вече археолошког филма које је приредио Завичајни музеј Рума. Пројекције се одржавају и вечерас, а биће приказано укупно пет филмова.

“Ово је већ четврта година како се одржавају вечери археолошких филмова у Руми у сарадњи је са Народним музејом у Београду, који јесте кровна организација што се тиче тога. Филмови су интернационалног карактера, вечерас ћемо гледати три филма, један из блиске нам хрватске, а друга два ће бити филма из Русије”, рекао је Урош Николић, археолог Завичајног музеја Рума.

Вечери археолошког филма на прави начин су обогатиле Културно лето које је бројало преко 50 прогрма, а подршку реализацији дала је и председница Општине Рума која је истакла да је приказивање филмова са археолошком тематиком већ традиционална активност музеја у Руми.

“Традиционално су се приказивали у лапидаријуму Завичајног музеја у Руми, међутим ове године због великих радова у нашем Завичајном музеју, наш кустос коелга Урош је одлучио ове године наравно овде у КЦ да организујемо у Малој сали, два дана, односно две вечери имаћемо прилику да гледамо филмове које смо добили у сарадњи са Народним музејом из Београда”, истакла је Александра Ћирић, председница Општине Рума. 

Филмови који су синоћ приказани обрађивали су теме Вучедолске цултуре која је смештена у околини Вуковара, затим археолошки локалитети у северном делу Русије – словенско насеље из 13. и 14. Века, док ће вечерас бити приказани филмови који се баве домаћим темама – локалитетом римског логора код Кремна и нашим најпознатијим археологом Драгославом Срејовићем.

Улаз на пројекције је бесплатан.