Jazak: Manifestacija koja slavi završetak poslova i ubiranje plodova

Još jedna manifestacija u Sremu koja afirmiše selo, običaje i prikazuje život ljudi koji u potpunosti zavise od prirode održana je u Jasku. Sam naziv manifestacije “Jesen stiže dunjo moja, kukuruzi već su zreli” jasno govori da su tamošnji stanovnici opredeljeni ka voćarstvu i ratarstvu. Vole Jazačani da kažu da su smešteni u najlepšem delu Fruške gore, pa im je želja da mlade zadrže, a mnoge vrate u svoje rodno selo. Branko Grujić, predsednik saveta tamošnje mesne zajednice kaže da ovakve manifestacije mogu mnogo da pomognu selu.

“I ovoga puta u našem Jasku je veliki broj gostiju, a skoro svi meštani su uključeni u manifestaciju.  Značaj manifestacije za selo jeste u njegovoj prezentaciji i oživljavanju sela koje je počelo da zamire. Broj stanovnika se smanjio, u selu ima oko 500 kuća a stanovnika nema ni hiljadu. Kao da ne koristimo na pravi način sve ono što nam je priroda dala u našem selu: imamo najkvalitetniju vodu za piće u Evropi, svi najbolji zasadi podignuti na padinama Fruške gore upravo su na teritoriji katastarske opštine Jazak, u blizini su nam poznati manastiri. Sve su to blagodati koje su bogomdane. Ulažemo sve snage da pokrenemo i ovaj novi uređeni Dom kulture i sve meštane i udruženja da bismo obezbedili neku budućnost našem selu, u nadi da ćemo, ako ne privući ljude, a onda makar zadržati one koji su tu”, rekao je Grujić, predsednik saveta MZ Jazak.

To potvrđuju i u lokalnoj samoupravi koja je i ovoga puta bila uz Jazačane. Miodrag Bebić, zamenik predsednika opštine Irig, kaže:

“Velika pažnja se poklanja manifestacionom turizmu, što ova i ostale manifestacije potvrđuju, i zbog toga će i u buduće imati podršku lokalne vlasti. Svake godine se okupi sve veći broj ljudi koji budu veoma lepo ugošćeni i tako se lep glas o ovoj manifestaciji i selu čuje sve dalje i dalje.”

I ove godine u manifestaciju su ključeni učenici, kulutrno umetnička društva, glumci ali i poljoprivrednici. Nije izostala ni ukusna hrana, prava sremačka. Sve je bilo baš onako kako treba, kako to samo Fruškogorci znaju i umeju.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*