Jazak: divlje svinje u kukuruzu

Pored suše koja je već smanjila prinose kukuruza, ovih dana štete  u usevu kukurza prave i divlje svinje. U Jazačkom ataru ima njiva na kojima će prinos biti prepolovljen. Ne pomažе ni lov na divlje svinje pošto lovci imaju dozvolu za njihov odstrel.

Izgleda da divlje svinje imaju više prava na naš kukuruz nego mi sami, kaže nam Branislav Nedić,  poljoprivrednik iz Jaska u opštini Irig na čijoj njivi je šteta veoma velika. Kaže da je pitanje šta će od tri i po jutra kukuruza  ostati. Već sada je prinos  prepolovljen, a rod je baš na ovoj njivi bio kao u sretna vremena.

Branislavovu, ali i ostale njive obilaze i čuvaju lovci. Kažu teško je sačuvati usev jer je broj divljih svinja izuzetno veliki. Bilo je odstrela ovih dana, ali svinje u njive ulaze i danju i noću.

„Ja ne znam kada više treba da obilazimo atar. Pokušavamo da se podelimo i na najkritičnijim delovima reagujemo odmah, mada je to teško“, kaže Borislav Grujić, predsednik lovačkog društva Fazan u Jasku.

Muka, ali i ulog poljoprivrednika za nekoliko minuta nestaju. Gde divlja svinja prodje, roda nema, kaže naš sagovornik. Branislav  Nedić ne zna rešenje za ovaj problem. Pokušaće da na toj parceli izostavi kukuruz, iako je njiva dobra. Šta će biti do kraja, znaće se nakon berbe kukuruza, ako nešto ostane.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*