Javno čitanje drame “Fleischman” Javno čitanje drame “Fleischman”
Pozorište “Dobrica Milutinović” i Centar za kulturu mladih pozivaju na javno čitanje drame “Fleischman” čiji je autor Stefan Tajbl, a koje će biti održano... Javno čitanje drame “Fleischman”

Pozorište “Dobrica Milutinović” i Centar za kulturu mladih pozivaju na javno čitanje drame “Fleischman” čiji je autor Stefan Tajbl, a koje će biti održano u utorak, 03. decembra sa početkom u 20 časova u Pozorištu “Dobrica Milutinović”.

“Javno čitanje drame je oblik pozorišnog čina koji je “manje od predstave, a više od probe” jer glumci u jednoj intimnoj i opuštenoj atmosferi čitaju komad, upotrebljavajući sve svoje veštine kako bi publici na pravi način dočarala tekst.

Drama “Fleischman” je nastala po stvarnim motivima iz istorije Drugog svetskog rata u Sremskoj Mitrovici, gde je u fokusu jevrejska porodica Flajšman i zloglasan podrum njihove kuće. Lica i događaji su izmenjeni u onoj meri kako bi se uveli u dramske tokove, ali prepoznatljivi su i podsećaju na neljudsko ratno doba.

Dok se 1941. odvija rat i donosi smrt u poznatom „Flajšanovom podrumu“, a sve preko nejakih pleća mlade Jevrejke Aske Flajšman, 2001. na istom mestu, na pragu novog veka dva mladića pokušavaju da otvore kafić zanimljivog naziva “Gvožđara” i obezbede ličnu egzistenciju. Postavlja se pitanje šta je to gvozdeno, naša sposobnost da zaboravimo ili da opstanemo?

Javno čitanje je režirao Nemanja Leković, producentkinja je Milica Milićević, a čitaju glumci: Nikola Janovišević, Jelena Lončar, Aleksandra Pejić, Uroš Mladenović, Aleksandar Sarapa i Srđan Kner. Ulaz je slobodan”, saopštavaju iz Pozorišta “Dobrica Milutinović”iz Sremske Mitrovice.

Nema još komentara.

Budite prvi koji ćete ostaviti komentar.

Odgovori

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Skip to toolbar