Izložba „VELIKI RAT OSLOBOĐENjE I PRISAJEDINjENjE“ u Zavičajnom muzeju Ruma

Zavičajni muzej Ruma, u četvrtak 22. novembra u 19 časova, u sali Legata Milivoja Nikolajevića, priređuje otvaranje izložbe „VELIKI RAT OSLOBOĐENjE I PRISAJEDINjENjE“.

Izložba u kratkim crtama prikazuje Srbiju u ratu sa posebnim osvrtom na situaciju u Sremu nakon ofanzive srpske vojske u Sremu (1914. godina), zatim daje pregled novembarskih događaja prilikom ulaska srpskih odreda u mesta širom Vojvodine (1918. godina) i dešavanja vezana za organizaciju i realizaciju Velikog zbora Sremaca u Rumi i Velike narodne skupštine u Novom Sadu.

Poslednji segment izložbe posvećen je proslavi, odnosno obeležavanju ovih značajnih novembarskih dana dve decenije kasnije.

Autor izložbe je kustos Zavičajnog muzeja Ruma Snežana Janković. Izložba će biti otvorena do 15. februara naredne godine. Ulaz je slobodan.

Putem velikog broja istorijske građe (fotografija, plakata, dopisnica, letaka, pisama, mapa), predmeta (oružje i oprema) i umetničkih dela izložba ilustrativno prezentuje Veliki rat, oslobađanje mesta severno od Save i Dunava, odnosno ulazak srpske vojske u Vojvodinu i prisajedinjenje Srbiji. Na izložbi se osim eksponata Zavičajnog muzeja Ruma nalaze i eksponati drugih muzejskih i arhivskih ustanova. Građa i predmeti vezani za ratne godine i oslobođenje vojvođanskih mesta potiču iz – Muzeja Srema iz Sr. Mitrovice, Vojnog muzeja iz Beograda, Muzeja Vojvodine iz Novog Sada, Gradskog muzeja iz Subotice, Muzeja grada Novog Sada, Galerije Matice srpske, Matice srpske, Arhiva Jugoslavije iz Beograda, Istorijskog arhiva iz  Zrenjanina, Austrijskog državnog arhiva iz Beča, dok su građa i predmeti vezani za prisajedinjenje uglavnom iz Hrvatskog državnog arhiva iz Zagreba i Muzeja Vojvodine.

Izložba je deo  projekta „NOVEMBAR 1918. – OSLOBOĐENjE I PRISAJEDINjENjE“ koji je Zavičajni muzej Ruma pripremio povodom stogodišnjice završetka Velikog rata. Veći deo projekta, koji uz izložbu podrazumeva i dokumentarni film, finansiran je sredstvima Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskom zajednicama. Treći deo projekta čine edukativne radionice, koje će biti realizovane u prostoru izložbene postavke početkom narednog meseca.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*