Изложба “Круг”, отворена у Галерији “Лазар Возаревић” у Сремској Митровици

Изложба “Круг”, отворена је у Галерији “Лазар Возаревић” у Сремској Митровици. Изложба носи назив по слици чувеног сликара и Митровчанина “Лазара Возаревића”. Слика “Круг” настала је 1967. године када је и изложена на Бијеналу у Сао Паолу, а затим постала део колекције Дејвида Рокфелера.

Под посебном пратњом слика „Круг” донета је из Модерне Галерије Београду митровачку Галерију, како би и многобројни посетиоци ове установе могли уживају у ремек делу Лазара Возаревића.

Жуто-златна боја на слици, патина, спиритуалност византијских фресака, на овој модерној икони, слици-рељефу, кинетичко-оптичком платну, представља врхунац, Возаревићеве пост-енформел, за уметност нажалост, последње фазе.

Слика “Круг” била је у селекцији, као једна од десет Возаревићевих слика, којима су се Лазар и Југославија представили на 9. бијеналу у Бразилу.

Ово ремек-дело први је пут изложено у Галерији „Лазар Возаревић” у Сремској Митровици. Датум је симболичан јер је 15. новембар Дан те установе културе и дан када је 1973. отворена прва Возаровићева изложба у митровачкој галерији.

Посетиоци изложбу могу погледати до петка, 25. новембра.