Irig: Rekonstrukcija Mihizove rodne kuće

Zahvaljujući sredstvima obezbeđenim preko konkursa Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine, u toku je II faza na rekonstrukciji i adaptaciji rodne kuće  Borislava Mihajlovića Mihiza u Irigu. Radove na adaptaciji danas je zajedno sa predsednikom opštine Stevanom Kazimirovićem obišao i direktor Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine Nedeljko Kovačević, koji je tom prilikom istakao da se radovi izvode planiranom dinamikom i da su očekivanja da će biti završeni na vreme.

Vrednost radova je 11.000.000,00 dinara, od čega je Opština Irig uložila 4.000.000,00 dinara, a ostatak je putem konkursa obezbedila Uprava za kapitalna ulaganja. Na projektu su zajedno učestvovali Opština Irig i Prva srpska čitaonica u ovom mestu. Vera Novković, upravnik čitaonice napominje da je Mihizova rodna kuća bila zapušten objekat i da je ova ustanova pokrenula inicijativu da se Mihizovo veliko delo u oblasti dramskog stvaralaštva otrgne od zaborava. Stevan Kazimirović, predsednik Opštine Irig dodaje da će rekonstrukcijom Mihizove rodne kuće u ulici Vojvode Putnika Irig dobiti značajan kulturni objekat koji će biti stecište kulture ne samo u Irigu, već i u ovom delu Vojvodine.

Borislav Mihajlović Mihiz rođen je u Irigu 1922.godine, bio je književni kritičar i scenarista i jedno od najvećih imena jugoslovenske dramaturgije. Poznat je i po scenarijima za filmove Derviš i smrt, Orlovi rano lete, Put oko sveta, Roj, Silom otac i drugi. Po njemu je nazvana Srednja stručna škola u Irigu, otvorena 2009. Godinama unazad u Srpskoj čitaonici u Irigu se dodeljuje Mihizova nagrada za najbolje mlade dramske stvaraoce iz Srbije u saradnji sa Ateljeom 212.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*