Irig: Počinje projekat o zaštiti dece od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja

Realizacija projekta „Zaštita dece od nasilja i promocija socijalne inkluzije dece sa smetnjama u razvoju u zemljama Zapadnog Balkana i Turske“, u kojem učestvuje i Centar za rad sa decom, mladima i roditeljima „Vrdničak“ kreće od sutra, potpisivanjem ugovora i konferencijom za medije koja će se održati u Beogradu.

Cilj projekta je unaprediti postojeći lokalni međusektorski protokol o saradnji za zaštitu dece od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja u opštini Irig, u skladu sa preporukama istraživanja.

U ovaj projekat bi trebalo da se uključe sve obrazovne institucije sa teritorije iriške opštine, kao i Centar za socijalni rad, policija, druge nevladine organizacije i mediji kako bi svi zajedničkim snagama probudili svest o problematici u vezi sa nasiljem nad decom.

– Naš zajednički cilj je da zajedno stvorimo protokol u kojem će fokus biti na izloženosti dece zlostavljanju i zanemarivanju, ali ne samo u kontekstu porodice. Pažnja se ne posvećuje dovoljno nasilju nad decom u drugim kontekstima na primer u institucijama, u zajednici, u digitalnom prostoru itd. Takođe se ne posvećuje dovoljna pažnja ni specifičnim ranjivim grupama dece, poput dece sa smetnjama u razvoju, romske dece, dece koja su žrtve seksualne ili radne eksploatacije. Potrebno je da se svi osvestimo i uvidimo problem oko nas, rekla je naš portal koordinatorka projekta Dolores Skoberne.

Ovaj projekat se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvom zdravlja, Ministarstvom obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja, Vlade Republike Srbije i UNICEF-om i uz finansijsku podršku Evropske unije.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*