Irig: Mihizova nagrada uručena Dimitriju Kokanovu

U Srpskoj čitaonici u Irigu sinoć je Dimitriju Kokanovu uručena ovogodišnja Nagrada za dramsko stvaralaštvo „Borislav Mihajlović Mihiz“. Ovogodišnjem dobitniku Dimitriju Kokanovu  nagradu je uručio Đorđe Miličević, potpredsednik pokrajinske Vlade.

Uručujući nagradu ovogodišnjem laureatu, potpredsednik Milićević je naglasio da je veoma važno da se nagrada dodeljuje ovde, u iriškoj Srpskoj čitaonici, koja je osnovana 1842. godine i koja je jedna od najznačajnijih tačaka naše kulturne mape u celini.

„Mihiz nikada nije zaboravio svoj zavičaj, i  zavičaj nije zaboravio Mihiza,  a deo tog zasluženog nezaborava jeste obnova Mihizove rodne kuće, ovde u Irigu,  koju pomaže Pokrajinska  vlada“, rekao je Milićević.

Mihizova nagrada dodeljena je trinaesti put, pod pokroviteljstvom Pokrajinske vlade i Ministarstva kulture, a među njenim laureatima su najznačajnija imena srpske dramaturgije.

“Ići Mihizovim stopama za mene prvenstveno znači raditi u pozorišnoj instituciji kao dramaturg. Mislim da je veoma važno na konkursima prepoznati i birati uvek dobar tekst, bio on moj ili bilo koga drugog,” rekao je dobitnik nagrade Kokanov.

Iako pripadnik mlađe generacije savremenih srpskih dramatičara, Kokanov  iza sebe ima već utemeljen dramski opus, obrazložio je žiri, u čijem sastavu su bili rediteljka Ksenija Krnajski, pozorišna kritičarka Darinka Nikolić i Svetislav Jovanov, teatrolog i predsednik žirija.

Podsetimo, Fond „Borislav Mihajlović Mihiz“ osnovan je u Srpskoj čitaonici u Irigu 2005. godine, sa ciljem da se ustanovi godišnja Nagrada za dramsko stvaralaštvo, koja nosi ime našeg velikog dramskog pisca, dramaturga i književnog kritičara.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*