Investicioni potencijali opštine Pećinci predstavljeni u Sloveniji

Delegacija opštine Pećinci, koju je predvodio predsednik opštine mr Željko Trbović, boravila je krajem prošle nedelje u Sloveniji, gde je u okviru okruglog stola Mogućnosti investiranja slovenačkih privrednika u opštine i gradove Srbije predstavila slovenačkim privrednicima investicione potencijale pećinačke opštine.

Tokom dvodnevnog okruglog stola, koji je u Ljubljani organizovao Srpsko slovenački poslovni klub u saradnji sa Privrednom komorom Slovenije i Stalnom konferencijom gradova i opština, predstavile su se četiri lokalne samouprave iz Srbije među kojima i pećinačka opština. U okviru oficijelnog programa okruglog stola, koordinator za lokalni ekonomski razvoj (LER) Odeljenja za privredu Opštinske uprave opštine Pećinci Radivoj Milošević održao je prezentaciju investicionih potencijala naše opštine, nakon čega je predsednik Trbović održao direktne sastanke (B2B sastanke) sa petnaestak slovenačkih privrednika i predstavnika javnih preduzeća i lokalnih kompanija.

„Predstavnici kompanija i preduzeća sa kojima sam imao priliku da razgovaram pokazali su jasan interes za realizaciju novih ulaganja u Republici Srbiji i u opštini Pećinci u najrazličitijim oblastima – od jačanja lokalne komunalne infrastrukture, preko ulaganja u izgradnju nove kanalizacione mreže i sistema za prečišćavanje otpadnih voda, do uvođenja nove energetski efikasne javne rasvete i unapređenja funkcionisanja postojećih komunalnih sistema kroz uvođenje softvera za daljinsko očitavanje potrošnje vode, gasa i slično, što bi sve zajedno doprinelo boljem i efikasnijem korišćenju javnih resursa u našoj opštini. Mi smo se potrudili da potencijalnim investitorima predočimo prednosti ulaganja u našu opštinu poput povoljnog geografskog položaja, efikasne lokalne administracije i konkurentnih cena zemljišta, ali i pristupa mnogoljudnim tržištima Rusije i Turske sa kojima Srbija ima sporazume o slobodnoj trgovini“ – izjavio je predsednik Trbović.

Drugog dana posete za goste iz Srbije bila je organizovana poseta kotlarnici na biomasu u Kranjskoj Gori, gde su iz prve ruke mogli da se upoznaju sa pozitivnim primerom korišćenja obnovljivih izvora energije, u ovom slučaju drvnog otpada, za grejanje javnih zgrada i hotela u tamošnjem ski centru. Upriličena je i poseta centru za proizvodnju biomase (drvene sečke i peleta) koji se nalazi u Nazarju i jedan je od najvećih u Republici Sloveniji. Biomasa koja se proizvodi u ovom centru distribuira se širom Slovenije, a u matičnom pogonu koristi se za proizvodnju toplotne i električne energije.

„Posle obilaska centra za biomasu, zajedno sa kolegama iz ostalih lokalnih samouprava, bili smo gosti Predsednika opštine Nazarje sa kojim smo razmenili iskustva koja se odnose na unapređenje funkcionisanja lokalne samouprave i realizacije novih mogućnosti za uspostavljanje uspešnije saradnje predstavnika lokalne vlasti i privrednog sektora iz Republike Slovenije i Republike Srbije“ – rekao nam je prvi čovek pećinačke opštine, koji je tom prilikom podsetio da na teritoriji naše opštine već niz godina posluje više slovenačkih kompanija, od kojih su najpoznatije JUB boje, Trimo i Kovinoplastika Lož.

Izvor: pecinci.org

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*